Oranje richting EK 2020: wanneer is de loting en in welke steden wordt gespeeld?

Oranje richting EK 2020: wanneer is de loting en in welke steden wordt gespeeld?

Gepubliceerd: maandag 14 oktober 2019 om 12:30ma 14-10-2019 om 12:30

Het Nederlands elftal is na de zeges op Noord-Ierland en Wit-Rusland zo goed als zeker geplaatst voor het EK van 2020. Het wordt een uniek evenement: de wedstrijden worden gespeeld in twaalf verschillende landen. Hoe ziet de opzet van het EK, dat op 12 juni begint, er precies uit en wanneer wordt er geloot? Een introductie.

Het moet wel heel raar lopen als Nederland op 30 november niet in de koker zit bij de EK-loting in Boekarest. Komende maand moeten we nog op bezoek in Noord-Ierland, om de kwalificatiereeks daarna thuis tegen Estland af te ronden. Zelfs een nederlaag in Belfast is niet meer per se fataal, zeker in de wetenschap dat de Duitsers en de Noord-Ieren elkaar nog treffen.

Amsterdam, Londen, München, Baku, Rome, Sint-Petersburg, Kopenhagen, Boedapest, Dublin, Boekarest, Glasgow en Bilbao: dat zijn de twaalf steden waar tussen 12 juni en 12 juli 2020 51 EK-wedstrijden worden afgewerkt. De twee halve finales (7 en 8 juli) en de finale (12 juli) worden op Wembley gespeeld. In het grootste stadion van Engeland staan ook drie groepsduels en één achtste finale ingepland. De verdeling van de overige 44 EK-duels is als volgt:

Drie groepsduels en één kwartfinale: Allianz Arena (München), Olympisch Stadion (Baku), Stadio Olimpico (Rome) en Sint-Petersburg Stadion (Sint-Petersburg)

Drie groepsduels en één achtste finale: Johan Cruijff Arena (Amsterdam), Arena Națională (Boekarest), Ferenc Puskásstadion (Boedapest), San Mamés (Bilbao), Parken (Kopenhagen), Hampden Park (Glasgow) en Dublin Arena (Dublin)

Omdat al vastligt welke groepsduels in welke steden worden gespeeld, is door de UEFA reeds bepaald in welke EK-groep (A t/m F) de twaalf organiserende landen terechtkomen zodra zij zich daadwerkelijk kwalificeren.

Groep A: Italië en Azerbeidzjan
Groep B: Rusland en Denemarken
Groep C: Nederland en Roemenië
Groep D: Engeland en Schotland
Groep E: Spanje en Ierland
Groep F: Duitsland en Hongarije

Twee of drie thuisduels
Het Nederlands elftal wordt dus sowieso in Groep C ingedeeld wanneer het een EK-ticket verovert. In Groep C speelt Nederland minimaal twee 'thuiswedstrijden' in de Johan Cruijff Arena. Speelstad Boekarest is eveneens gekoppeld aan Groep C. Roemenië en Oranje belanden samen in een groep wanneer beide landen zich weten te plaatsen.

Loting zal bepalen of de clash tussen Nederland en Roemenië in Groep C in Amsterdam, dan wel Boekarest wordt afgewerkt. Mogelijk speelt Oranje dus zelfs drie keer voor eigen publiek; dat is sowieso het geval wanneer Roemenië zich níet plaatst. Het land staat op dit moment derde in zijn kwalificatiegroep. In de Johan Cruijff Arena staat ook één achtste finale op het programma, op zaterdag 27 juni, maar dat duel is niet gekoppeld aan Oranje.

De kwalificatiecyclus
In totaal bemachtigen 24 landen een ticket. Twintig plaatsen op Euro 2020 worden vergeven via kwalificatiepoules A t/m F. De nummers één en twee van de tien verschillende groepen kunnen hun hotels gaan boeken. Tussen 17 en 19 november staat de tiende en laatste speelronde in de reguliere kwalificatieronde op het programma. De resterende vier tickets worden verdeeld via de Nations League-eindronde, die in maart 2020 plaatsvindt. Alleen landen die nog geen EK-ticket hebben doen mee.

De loting
Na alle kwalificatiewedstrijden wordt er geloot voor het EK: dat gebeurt op zaterdag 30 november 2019. De EK-loting begint om 18.00 uur en wordt verricht in Boekarest. Nog één keer alle belangrijke data op een rij:

- 17-19 november: laatste speelronde EK-kwalificatie
- 30 november 2019 om 18.00 uur: EK-loting
- 26-31 maart 2020: play-offs Nations League
- 12 juni 2020: openingswedstrijd EK 2020
- 12 juli 2020: EK-finale

Lees meer over: Nederland Nederland

Poll

Gaat Oranje zich plaatsen voor het EK 2020?

(2162 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws