'Ik koos voor het geld. Veel spelers moeten na hun 36ste nog werken, ik niet'

'Ik koos voor het geld. Veel spelers moeten na hun 36ste nog werken, ik niet'

22-06-2019 13:57 Laatste update: 14:11
102

Anouar Diba was een veelbelovende middenvelder bij NAC Breda, maar in 2007 vertrok hij op zijn 24ste naar Qatar. Dat heeft hem geen windeieren gelegd. Na twaalf jaar voetballen in de oliestaat is Diba financieel onafhankelijk.

Diba kreeg bij zijn NAC-vertrek het verwijt dat hij te vroeg voor het geld koos. "Ik noem dat geen kritiek, maar jaloezie. Mensen kunnen op tv makkelijk roepen dat ik te jong ben vertrokken, maar als zij het tiendubbele kunnen verdienen bij een ander programma, zijn ze ook weg", vertelt de aanvallende middenvelder aan VICE Sports.

"Iedereen wil meer geld verdienen. Zeker, ik heb voor het geld gekozen, maar ik heb het ook gewoon goed naar mijn zin gehad in Qatar. Anders had ik het nooit zo lang volgehouden. Ik heb er een goede toekomst voor mijn kinderen uit kunnen halen. Veel voetballers moeten na hun 36ste nog werken. Ik niet. Natuurlijk droomde ik als kind van een Nederlandse topclub, maar dat is er nooit van gekomen. En NAC is een fantastische club, maar om daar nou vijftien jaar te voetballen."

Diba kocht na zijn verhuizing naar Qatar aanvankelijk de ene na de andere auto, maar ging naar verloop van tijd steeds normaler om met zijn geld. "Op een gegeven moment was ik gewend aan dure auto's en haalde ik er geen voldoening meer uit. Toen ging ik meer over mijn toekomst nadenken."

Sinds kort is de oud-speler van NAC en FC Twente terug in Nederland. Afgelopen seizoen degradeerde hij met zijn oude club Al Kharitiyat uit de hoogste afdeling van het Qatarese voetbal. Diba weet nog niet of hij zijn carrière een vervolg geeft.