Zeven conclusies: Van de Sanden zakt wéér door het ijs, conditie punt van aandacht

Zeven conclusies: Van de Sanden zakt wéér door het ijs, conditie punt van aandacht

Gepubliceerd: dinsdag 25 juni 2019 om 23:30di 25-06-2019 om 23:30

Laatste update: dinsdag 25 juni 2019 om 23:30di 25-06-2019 om 23:30

Oranje heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de kwartfinale van het WK. In een lastige fase hielp een makkelijk gegeven strafschop het Nederlands elftal aan de overwinning. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na een spannende avond in Rennes.

Ideale centrum nog niet gevonden
Bondscoach Sarina Wiegman koos tegen Japan voor Stefanie van der Gragt en Dominique Bloodworth in het centrum van de defensie, net als in de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Daarmee slachtofferde ze Anouk Dekker. Na de wedstrijd tegen Japan kan geconcludeerd worden dat de ideale combinatie nog niet gevonden is. Aan de bal was het onvoldoende, bij de gelijkmaker werd Oranje pijn gedaan door het centrum en in het laatste deel van de wedstrijd werd Japan wel érg vaak gevaarlijk.

Een vleugje Lieke
Lieke Martens kon in de eerste drie wedstrijden op het WK de verwachtingen niet waarmaken. Tegen Japan was eindelijk weer een vleugje van de oude Martens te zien. De buitenspeelster van FC Barcelona werd (vooral in de beginfase) meer in het spel betrokken, was regelmatig dreigend en tekende met een uitgekiende hakbal op uiterst fraaie wijze voor de 1-0. Ze viel daarna wel wat terug, maar nam vlak voor tijd haar verantwoordelijkheid en schoot Oranje vanaf elf meter naar de kwartfinale.

Van de Sanden zakt (opnieuw) door het ijs
Heeft Shanice van de Sanden haar krediet verspeeld? Ze is snel, maar daar is eigenlijk ook wel alles mee gezegd. In de voortzetting gaat het véél te vaak mis bij de speelster van Olympique Lyon. Tegen Japan was dat ook weer het geval. Invalster Lineth Beerensteyn viel niet heel erg op, maar een actie van haar was uiteindelijk wel de aanleiding tot de penalty. Zij lijkt tegen Italië wel eens een basisplek te kunnen krijgen.

Dank aan paal, lat én Van Veenendaal
Oranje had over geluk niet te klagen in Rennes. In de eerste helft kwam het al een keer goed weg toen Yuika Sugasawa op de paal schoot. Vlak voor tijd had Oranje het engeltje op de lat toen Hina Sugita vrij uit kon halen. Toen de bal niet veel later wel tussen de palen belandde greep Sari van Veenendaal uitstekend in.

Conditie punt van zorgen
Oranje leek er in de slotfase van de wedstrijd doorheen te zitten. Feit is in ieder geval dat Japan in het slot van de wedstrijd erg veel ruimte kreeg en een aantal gigantische kansen kreeg. Hoe staan de Oranje Leeuwinnen er conditioneel eigenlijk op? Verderop in het toernooi kan dat de ploeg nog wel eens op gaan breken.

Goedkope strafschop
In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg Oranje een strafschop nadat Vivianne Miedema de bal van heel dichtbij tegen de arm van aanvoerster Saki Kumagai aanschoot. Scheidsrechter Melissa Borjas besloot een strafschop te geven en de VAR ging daarin mee. Een goedkope penalty, waarover Oranje absoluut niet mocht mopperen.

Next up: Italië in oranje Valenciennes
Nederland mag zich na het uitschakelen van Japan opmaken voor een kwartfinale tegen Italië. In Valenciennes, en dat is goed nieuws. Valenciennes ligt namelijk op een kleine drie uur rijden van Utrecht en dus zullen de Oranjefans weer in groten getale afreizen naar Noord-Frankrijk. Italië is de nummer 15 van de wereldranglijst en op papier een mindere tegenstander dan Japan. De weg naar de halve finale ligt open. 

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Was de overwinning van Oranje op Japan terecht?

(4512 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws