'Ze speelt woensdag de halve finale van het WK. Die spelen ze bij Ajax niet'

'Ze speelt woensdag de halve finale van het WK. Die spelen ze bij Ajax niet'

03-07-2019 00:35 Laatste update: 00:05
97

Een transfer naar Ajax of PSV is niet zozeer een stap hogerop voor Oranje-bondscoach Sarina Wiegman. Dat stelt Oranje-international Tessel Middag bij Zomer Met Art. 

Presentator Art Rooijakkers vraagt zich af waarom Wiegman, die met de Oranje Vrouwen uitstekend presteert, geen trainer kan zijn van Ajax of PSV, een mannenteam dus. Middag (26), goed voor 26 interlands, denkt niet dat Wiegman daar standaard beter van wordt. "Ik weet het niet. Zou dat nou echt een stap omhoog zijn voor haar? Ze speelt woensdag de halve finale van het WK. Die spelen ze bij Ajax niet. Maar natuurlijk is de Champions League ook prachtig."

Middag neemt wat gas terug. "Een topclub misschien wel, maar als speler en trainer wil je grote wedstrijden spelen. Die heb je nu als bondscoach van het Nederlands vrouwenteam. Dat wil niet zeggen dat je die bij ieder mannenteam ook hebt."

Henk van Stee, technisch manager van Sparta, acht de kans klein dat een vrouw ooit aan het roer staat van een mannenteam. Hij neemt Wiegman als voorbeeld. "Vakinhoudelijk geloof ik wel in haar. Maar ik denk niet dat vrouwen leiding kunnen geven aan mannen in het voetbal. Ook niet in andere teamsporten als basketbal of hockey trouwens", zei Van Stee in het Algemeen Dagblad.

Van Stee 'gelooft er gewoon niet in'. "En ik denk dat negentig procent van de mannelijke td's mijn mening deelt. Ik heb een voorkeur voor trainers die zelf praktijkervaring hebben als speler. En het heeft ook te maken met de sfeer in de kleedkamer. Die is toch anders met een vrouw erbij. Voetbalhumor is best heel hard. Ik zou als technisch manager nooit een vrouwelijke coach aannemen."

Middag reageert op de uitspraken van Van Stee. "Het merendeel van mijn coaches is man geweest, dus ik vind het raar dat dat argument niet opgaat voor mannen. Het gaat mij niet om het geslacht, zolang de kwaliteit maar goed is. Volgens mij is Sarina een heel goede coach."

Overigens is Wiegman (49) in 2016 een paar maanden assistent-trainer geweest bij Jong Sparta, voor ze bondscoach van Oranje werd.