Spelersrapport Oranje: twee onvoldoendes, toch nog prijs voor Van Veenendaal

Spelersrapport Oranje: twee onvoldoendes, toch nog prijs voor Van Veenendaal

07-07-2019 19:00 Laatste update: 18:58
164

De Oranje Leeuwinnen hebben zondag niet voor een stunt kunnen zorgen in de WK-finale tegen de Verenigde Staten. In Lyon werd het 2-0. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een bewogen dag.

Sari van Veenendaal - 8,5: Geen wereldtitel voor Van Veenendaal, maar ze zal wél uitgeroepen worden tot beste keepster van het toernooi. Dat kan niet anders. Aan de twee Amerikaanse goals kon ze niets doen.

Desiree van Lunteren - 7: De veelbesproken Megan Rapinoe kwam er nauwelijks langs bij Van Lunteren, die - net als in de halve finale - een dikke voldoende haalde aan de rechterkant. Helaas wist ze zich dit keer aanvallend minder te onderscheiden.

Stefanie van der Gragt - 5: De uitblinkster van de halve finale kon het niet bolwerken in de eindstrijd. Van der Gragt veroorzaakte de strafschop, al zag ze 'slachtoffer' Alex Morgan waarschijnlijk helemaal niet aankomen. Bij de tweede goal liet ze Rose Lavelle te ver komen.

Anouk Dekker - 6,5: We zagen het niet aankomen, haar terugkeer in de basiself van Oranje. Dekker beschaamde het vertrouwen van Wiegman niet, maar na 73 minuten werd de centrale verdedigster gewisseld.

Dominique Bloodworth - 6,5: Verving de gepasseerde Merel van Dongen als linksback en deed dat naar behoren. Bloodworth zal zich tegen het geboorteland van haar man een andere afloop hebben gewenst.

Sherida Spitse - 6: Haar vrije trappen en corners blijven levensgevaarlijk, maar verder ging het toch weer vaak te snel voor Spitse. De recordinternational had bijvoorbeeld meer kunnen doen bij een countermogelijkheid, kort voor de 1-0 van de VS.

Jackie Groenen - 6: Speelde niet de WK-finale van haar dromen. Groenen was een stuk minder dwingend aanwezig dan in de vorige wedstrijden en kon dus haar stempel geen moment drukken.

Daniëlle van de Donk - 6: Net als de andere middenveldsters was Van den Donk in grote delen van de wedstrijd onzichtbaar. Door het verdedigende systeem werd ze gedwongen nóg meer te trekken en sleuren dan normaal.

Lieke Martens - 5: Het WK zal voor Martens altijd een wrange bijsmaak houden. Door een terugkerende teenblessure kon ze niet haar beste spel laten zien - en ook in de finale leek ze niet vrij. Na dik 70 minuten werd Martens uit haar lijden verlost.

Vivianne Miedema - 7: Echt opvallen deed ze niet, maar de eerste helft van Miedema was van grote klasse. Omdat ze perfect tussen de linies speelde was ze betrokken bij zo'n beetje elke gevaarlijke Oranje-uitbraak. Na rust kon ze het verschil niet meer maken.

Lineth Beerensteyn - 6,5: Als diepste vrouw in een 4-4-1-1-systeem probeerde Beerensteyn er het beste van te maken. Eén keer werd ze alleen voor de Amerikaanse keepster gezet, maar ze kwam net tekort om een doelpoging te ondernemen.

Invallers

Jill Roord - x: Viel na 71 minuten in voor Martens en speelde te kort voor een beoordeling.

Shanice van de Sanden - x: Viel na 73 minuten in voor Dekker en speelde te kort voor een beoordeling.