Vitesse pakt koppositie door extreem laat doelpunt tegen concurrent AZ

01-09-2019 18:41
60

Door een doelpunt in de 95ste minuut houdt Vitesse drie punten over aan het thuisduel met AZ: 2-1. De Arnhemmers gaan daardoor na vijf speelronden aan kop in de Eredivisie, met één punt voorsprong op Ajax. De Amsterdammers hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.

Met de Europese slijtageslag tegen Royal Antwerp FC nog in de benen begon AZ redelijk aan het duel in de Gelredome. Myron Boadu kreeg een uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer, maar kopte een piekfijne voorzet van Jonas Svensson over het doel van Remko Pasveer.

Na dik een half uur spelen werd het alsnog 0-1. Navarone Foor veroorzaakte een strafschop en AZ-captain Teun Koopmeiners benutte hem feilloos. De bezoekers uit Alkmaar zaten met hun hoofd al in de kleedkamer, toen Vitesse op slag van rust de gelijkmaker produceerde. Tim Matavz draaide weg bij Ron Vlaar en scoorde: 1-1.

In de tweede helft konden Vitesse en AZ lange tijd geen vuist maken, maar was een doelpunt ook nooit heel ver weg. Koopmeiners maakte bijna zijn tweede van de middag, maar mikte te hoog. Even later kopte Vitesse-verdediger Danilho Doekhi een bal op de paal.

In de blessuretijd ontbrandde de wedstrijd alsnog volledig. Scheidsrechter Dennis Higler wees naar de stip na hands van AZ-debutant Zakaria Aboukhlal, waarna Matus Bero de strafschop mocht nemen. Hij miste, maar Oussama Darfalou benutte de rebound.

Het pleit leek beslecht, maar de VAR annuleerde de Vitesse-goal omdat sommige spelers te vroeg in waren gelopen. In de herhaling hield Bero wel zijn hoofd koel. Hij stuurde Marco Bizot de verkeerde kant op en zorgde voor drie punten én de koppositie voor Vitesse.