Duitse media halen hard uit na Oranje-zege: 'Het komt door Jonathan Tah'

06-09-2019 23:35 Laatste update: 23:40
110

De Duitse media zijn het met elkaar eens: Duitsland heeft vrijdagavond verdiend verloren van het Nederlands elftal, dat in Hamburg met 2-4 te sterk was. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman had de Duitsers in de tweede helft in de tang, zo oordeelt de Duitse pers. Jonathan Tah en Joachim Löw worden stevig aangepakt.

'Nu loeit het EK-alarm!', kopt BILD. 'Nu wordt het wel heel spannend in de strijd om een EK-ticket.' De Duitse boulevardkrant luidt de noodklok na de 2-4 zege van Oranje op de Duitsers en wijst Jonathan Tah van Bayer Leverkusen als schuldige aan. 'Na de geweldige overwinning in de eerste wedstrijd is hier de eerste tegenvaller. Dat komt met name door Jonathan Tah.'

'De verdediger zag er niet goed uit bij de eerste goal, maakte een eigen doelpunt, kon de 2-3 niet voorkomen en maakte ook de droompass van Memphis Depay niet onschadelijk bij de 2-4', aldus de krant. 'Ondanks drie overwinningen wordt het nu toch onrustig. Zeker omdat we van een directe concurrent hebben verloren.'

Ook Kicker wijst met de beschuldigende vinger richting Tah. 'Na de onderbreking oogde Nederland veel zekerder. Nadat Wijnaldum miste, viel de gelijkmaker. Babel gaf voor, Tah miste de voorzet, De Jong maakte gelijk. Even later schoot Tah de bal achter zijn eigen doelman. De gasten gingen aan de leiding. Duitsland kon de druk niet aan en kreeg ook nog de vierde goal tegen: Memphis gaf voor op Wijnaldum: 2-4 in de 91e minuut.'

Verdiende nederlaag en sneer richting Löw
'Nederland passeert het DFB-team in de tweede helft', schrijft Die Welt. 'Het team van Joachim Löw verdiende het om van Nederland te verliezen omdat ze erg zwak speelden in de tweede helft. Na een sterke eerste helft verloor Duitsland de controle over de wedstrijd en werd er verdiend verloren.' De krant zag dat Oranje de zaken goed voor elkaar had na de 2-3 van Malen. 'Duitsland kon daar niets tegenoverstellen, de eerste nederlaag in Groep C is een feit.'

Ook Der Spiegel doet een duit in het zakje. 'Leiderschap verloren: Duitsland verliest van Nederland. 'Het Duitse elftal begon fantastisch in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland. Maar toen lieten de gasten zich zien (...) Duitsland kwam in de eerste helft op voorsprong, maar in de tweede helft kantelde Nederland de wedstrijd.'

De Süddeutsche Zeitung begrijpt niets van de tactiek van Löw en deelt een sneer uit. 'Löw beloofde na de afgang in Rusland dat hij het in de toekomst anders aan zou pakken. Dat was een goed idee, want anders zou hij waarschijnlijk ontslagen worden', zo klinkt het.

De krant benoemt de metamorfose van de Duitsers. De oudere spelers moesten plaatsmaken voor jong talent. 'In de vierde wedstrijd van de EK-kwalificatie zorgde de zo aanvallend spelende Löw voor verbijstering in de hele voetbalwereld door te doen wat niemand van hem verwachtte: verdedigend voetbal spelen. Het is overduidelijk dat de bondscoach nog steeds zoekende is. Hij weet nog steeds niet hoe hij zijn elftal moet laten spelen. Na deze nederlaag zal Löw opnieuw na moeten gaan denken.'