Twee assists Tadic niet genoeg tegen Portugal, eenvoudige zege Frankrijk

07-09-2019 22:50
17

Portugal heeft zijn eerste en broodnodige overwinning in de kwalificatiereeks voor het EK 2020 geboekt. De regerend Europees kampioen won met 2-4 bij Servië, ondanks twee assists van Dusan Tadic.

Portugal was stroef begonnen in groep B met remises op eigen veld tegen Oekraïne (0-0) en Servië (1-1). Een overwinning was dan ook een vereiste in Belgrado. William Carvalho zette de Portugezen op het goede spoor met een treffer vlak voor rust, waarna Gonçalo Guedes er 0-2 van maakte. Nikola Milenkovic tekende uit een hoekschop van Tadic voor de aansluitingstreffer, maar Cristiano Ronaldo had direct een antwoord paraat na een fraaie pass van Bernardo Silva: 1-3.

Servië gaf zich echter niet gewonnen en via een overtuigende knal van Aleksandar Mitrovic werd het 2-3. Silva boorde de Servische hoop vier minuten voor tijd echter de grond in. De middenvelder van Manchester City schoot op aangeven van Raphaël Guerreiro binnen. De EK-winnaar van 2016 klimt naar de tweede plaats met vijf punten uit drie duels. Koploper Oekraïne heeft twee wedstrijden méér gespeeld en een voorsprong van acht punten.

Ruime zege Frankrijk
Frankrijk rekende vrijwel probleemloos af met Albanië. De wereldkampioen won in het Stade de France met 4-1, nadat het duel zeven minuten later was begonnen wegens geblunder bij de volksliederen. De dominante Fransen kwamen via Kingsley Coman al snel op voorsprong en nog binnen het halfuur stond het 2-0 toen Olivier Giroud binnen tikte. Doordat Antoine Griezmann de lat raakte uit een penalty, bleef het daarbij voor rust.

Ook in de tweede helft kon Albanië geen vuist maken. Coman noteerde na 68 minuten zijn tweede van de avond. In de slotfase scoorde ook invaller en debutant Nanitamo Jonathan Ikoné, voordat de bezoekers in blessuretijd voor de eretreffer tekenden. Frankrijk gaat dankzij de ruime zege nog altijd aan kop in Groep H met twaalf punten na vijf duels.

IJsland en Turkije hebben evenveel punten als Les Bleus. De Turken wonnen zaterdagavond zeer moeizaam van Andorra. Ozan Tufan maakte een minuut voor tijd het winnende doelpunt: 1-0.