Oranje ná het EK van 2020: alles wat je moet weten over de Nations League 2.0

3 maart 2020 om 09:00
Laatste update: 2 maart 2020 om 18:35

De laatste deelnemers voor het EK zijn nog niet bekend, maar de UEFA kijkt alvast uit naar de nóg langere termijn: dinsdag wordt er in Amsterdam geloot voor de tweede editie van de Nations League, die in september 2020 alweer losbarst. De UEFA heeft enkele wijzigingen aangebracht ten opzichte van de editie 2018/2019: VoetbalPrimeur ontleedt de vernieuwde opzet van Europa's jongste landentoernooi.

Divisie A
De belangrijkste conclusie: geen enkele degradant is ook daadwerkelijk gedegradeerd. Duitsland, IJsland, Polen en Kroatië waren als laatste in de bovenste vier poules geëindigd, maar profiteren van de uitbreiding van Divisie A. Tijdens de eerste Nations League-editie waren er vier poules van drie in de hoogste divisie, over een jaar zullen er vier poules van vier zijn: de toplanden – onder wie Nederland – krijgen dus gezelschap van promovendi Oekraïne, Zweden, Bosnië-Herzegovina en Denemarken, terwijl de vier oorspronkelijke degradanten hun plaats behouden.

Nederland
Hoe het EK ook af zal lopen voor Oranje, het is al verzekerd van een plek in Divisie A van de komende Nations League. Sterker nog: Nederland behoort tot de vier sterkste landen en zal mede-finalisten Portugal, Zwitserland en Engeland sowieso ontlopen. Nieuwe ontmoetingen met Frankrijk en Duitsland behoren wél tot de mogelijkheden. België, Spanje, Italië, Bosnië-Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Zweden, Kroatië, Polen en IJsland zijn de overige mogelijke tegenstanders.

 

Divisie B-C
Ook de één na hoogste en één na laagste divisies zullen uitgebreid worden: Divisie B van 12 naar 16 en Divisie C van 15 naar 16. De extra plekken in beide divisies worden opgevuld met de oorspronkelijke degradanten en een aantal extra promovendi. Noord-Ierland – tegenstander van Oranje in de reguliere EK-kwalificatiereeks – eindigde bijvoorbeeld onderaan in zijn Divisie B-poule, maar behoudt toch zijn plekje.

B:
Pot 1: Rusland, Oostenrijk, Wales, Tsjechië
Pot 2: Schotland, Noorwegen, Servië, Finland
Pot 3: Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland
Pot 4: Bulgarije, Israël, Hongarije, Roemenië

C:
Pot 1: Griekenland, Albanië, Montenegro, Georgië
Pot 2: Noord-Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland, Cyprus
Pot 3: Estland, Slovenië, Litouwen, Luxemburg
Pot 4: Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië

Divisie D
De laagste divisie wordt flink afgeslankt: van 16 naar slechts 7. Voormalig EK-deelnemer Letland heeft samen met Andorra, San Marino, de Faeröer, Malta, Gibraltar en Liechtenstein de slag gemist. De zeven voetbaldwergen van Europa worden onderverdeeld in één poule van vier en één poule van drie, de enige oneven groep in de Nations League.

D:
Pot 1: Gibraltar, Faeröer, Letland, Liechtenstein
Pot 2: Andorra, Malta, San Marino

Poules van 3 – Poules van 4
Tijdens de eerste editie hadden negen van de zestien poules een oneven aantal deelnemers, maar deze opzet is niet door de evaluatie van de UEFA heen gekomen. Nu nagenoeg alle poules vier deelnemers bevatten, beginnen en eindigen de teams op hetzelfde moment, waardoor de kans op een eerlijk competitieverloop groter is. Bovendien hoeven de gaten in het speelschema niet opgevuld te worden met oefeninterlands, een uitdrukkelijke wens van de landenteams. En – ook niet onbelangrijk – er worden meer wedstrijden gespeeld, waardoor de 'commercial value' van het toernooi toeneemt.

Promotie-degradatie
De promotie-degradatieregeling van de hoogste divisies blijft onveranderd, onder voorbehoud van wijzingen in de toernooiopzet natuurlijk. De vier hekkensluiters van Divisie A degraderen naar Divisie B, de vier poulewinnaars van Divisie B promoveren naar Divisie A, de vier hekkensluiters van Divisie B degraderen naar Divisie C, et cetera. De vier rode lantaarndragers van Divisie C krijgen nog één extra kans op lijfsbehoud: in twee onderlinge 'play-outs' wordt bepaald welke twee landen zich handhaven en welke twee landen stuivertje wisselen met de poulewinnaars van Divisie D.

Speeldata
De UEFA-top zal zich op dinsdag 3 maart 2020 verzamelen in Amsterdam, waar de loting voor de tweede Nations League-editie plaats zal vinden. Kort na het EK 2020 start de poulefase: twee speelrondes in september, twee in oktober en twee in november: Nederland zal dus drie keer thuis en drie keer uit spelen. Wanneer de vier poulewinnaars van Divisie A bekend zijn, kan er geloot worden voor de Final Four in juni 2021: net als tijdens de eerste editie in 2019 zal één van de vier deelnemers de eindronde organiseren.

WK-kwalificatie
De Nations League biedt ook een ontspanningstroute voor het WK 2022 in Qatar. Deze zal sowieso niet honderd procent gelijk zijn aan de kwalificatieroute voor het komende EK: dan zullen 24 Europese landen het hoofdtoernooi halen, in 2022 is er plaats voor 'slechts' dertien Europese deelnemers... De poulewinnaars van de reguliere kwalificatieronde plaatsen zich direct: de tien nummers twee plus de twee hoogst geklasseerde Nations League-landen spelen play-offs. Deze twaalf overgebleven landen worden verdeeld in drie groepen van vier, die ieder – via halve finales en finales – om de drie resterende WK-tickets strijden.

Bron: UEFA

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)