AZ-duo helpt Jong Oranje in moeizaam duel langs leeftijdsgenoten uit Portugal

11-10-2019 20:21 Laatste update: 20:29
61

Myron Boadu en Calvin Stengs hadden een groot aandeel in de overwinning van Jong Oranje op Jong Portugal. Boadu scoorde twee keer op aangeven van Stengs en ook Koopmeiners pikte zijn doelpunt mee vanaf de penaltystip. Stengs schoot in blessuretijd nog de 4-2 tegen de touwen.

Jong Oranje kwam al snel op voorsprong tegen Jong Portugal. Het AZ-duo Myron Boadu en Calvin Stengs wist elkaar ook tegen de Portugezen blindelings te vinden en na zes minuten was het raak: Stengs kwam vrij voor Portugal-keeper Diogo Costa en legde de bal goed af op zijn ploeggenoot, die simpel binnentikte.

Het spel van Jong Oranje was slordig en van goed combinatievoetbal was lange tijd geen sprake. De Portugezen kwamen vlak voor rust op gelijke hoogte door een doelpunt van Diogo Queirós en onverdiend was het niet.

Na rust bleef Nederland het lastig houden, maar door een wel heel erg simpel gegeven strafschop kon Teun Koopmeiners aan gaan leggen vanaf elf meter. Een speler van Jong Portugal kreeg de bal van dichtbij tegen zijn arm aan geschoten en Koopmeiners was onberispelijk vanaf de stip: 2-1.

Maar ook nu hield Jong Oranje de voorsprong niet vast. Ook aan de andere kant van het veld ging de bal op de stip, na een wat onbenullige overtreding van Owen Wijndal. Hij voorkwam dat zijn directe tegenstander op doel kon schieten en de scheidsrechter vond het vergrijp zwaar genoeg om naar de stip te wijzen. Benfica-talent Gedson Fernandes bleef rustig en schoot de 2-2 achter keeper Maarten Paes.

In de slotfase was Jong Portugal de meest dreigende ploeg, maar tot een treffer kwamen de gasten niet meer. De ploeg van trainer Erwin van de Looi deed nog wel van zich spreken. Cody Gakpo gaf de bal goed mee aan de opstomende Stengs, die goed voorgaf op de inlopende Boadu. Net als bij de 1-0 voor Jong Oranje tikte de spits ook nu binnen voor de winnende treffer. In de absolute blessuretijd van de wedstrijd beloonde Stengs zijn goede optreden nog met een doelpunt door van buiten het strafschopgebied binnenkant paal raak te schieten.

Hiermee komt Jong Oranje op zes punten uit twee wedstrijden en doet het goede zaken om in de buurt van Jong Portugal te blijven. De Portugezen hadden al twee wedstrijden gewonnen, maar verliezen tegen Nederland voor het eerst in de kwalificatiereeks.