AZ zet tennisuitslag neer tegen Astana en is klaar voor topper in Eindhoven

24-10-2019 20:46 Laatste update: 20:53
86

AZ heeft de derde groepswedstrijd in de Europa League in winst weten om te zetten. De Alkmaarders wonnen in Den Haag met 6-0 van het zwakke FC Astana en melden zich daardoor met vijf punten uit drie wedstrijden op plek twee in de poule.

Vanaf minuut één werd duidelijk dat Astana niet naar Den Haag was afgereisd om het publiek te vermaken. De Kazachen trokken zich massaal terug en lieten de bal aan AZ, dat mocht gaan proberen om door de hechte lichtblauwe muur te gaan voetballen. Dat bleek echter nog niet zo makkelijk. De ploeg van Arne Slot kwam tot weinig kansen uit het vele balbezit dat het had, maar na ruim een half uur spelen kreeg AZ dan toch een buitenkansje op de openingstreffer.

Jonas Svensson schoot de bal op een hand van een Astana-verdediger, waardoor de bal op de stip ging. Penaltyspecialist Teun Koopmeiners faalde niet en noteerde daarmee alweer zijn tiende rake strafschop in Alkmaarse dienst. Vlak voor rust prikte Myron Boadu na een lang lopende aanval ook de tweede AZ-goal tegen de touwen, waarmee het verzet van Astana wel gebroken was.

Na rust probeerden de bezoekers uit Kazachstan, die met Rangelo Janga een Nederlander in de spits hadden staan, niet om terug in de wedstrijd te komen. De kwaliteit om AZ echt onder druk te zetten ontbrak en het was wachten op de derde Alkmaarse goal die de wedstrijd definitief zou beslissen. Uiteindelijk was het in het laatste kwartier van de wedstrijd zover: Calvin Stengs benutte de rebound na een schot van Oussama Idrissi.

In de laatste tien minuten gaf AZ de zege nog meer glans. Koopmeiners (weer een strafschop), Yukinari Sugawara en Oussama Idrissi maakten het zestal treffers compleet voor de Alkmaarders, die daarmee goede zaken doen in de poule. Door de zege van Manchester United bij Partizan (0-1) staat AZ nu tweede en heeft het een doelsaldo van 8 goals voor en 2 tegen. Koploper United (twee voor, nul tegen) en nummer drie Partizan (vier voor, vier tegen) hebben een beduidend minder doelgemiddelde.