VP's Elftal van de Week: AZ levert viertal na PSV-sensatie, Amsterdamse veldheer

VP's Elftal van de Week: AZ levert viertal na PSV-sensatie, Amsterdamse veldheer

28-10-2019 10:00
49

Het was weer smullen geblazen tijdens de elfde speelronde van dit Eredivisie-seizoen. De Klassieker in Amsterdam is uiteraard niet onopgemerkt voorbijgegaan. Maar wat te denken van PSV-AZ, Vitesse-ADO Den Haag, Fortuna Sittard-VVV en Heracles Almelo-PEC Zwolle? VoetbalPrimeur zet alle uitblinkers op een rijtje.

Alexei Koselev (Fortuna Sittard)
"De ene ploeg heeft een keeper die ballen stopt, de andere niet", liet Studio Sport-commentator Philip Kooke zich ontvallen tijdens de Limburgse derby. Hier was weinig aan gelogen. Terwijl VVV-collega Thorsten Kirschbaum opzichtig flaterde in Sittard, pakte Koselev uit met enkele fraaie reddingen. De Moldaviër zou zomaar eens een stap hogerop kunnen zetten na dit seizoen.

Shaquille Pinas (ADO Den Haag)
"We hebben het over een jochie van 19 jaar dat pas zes weken geleden bij de A-selectie is gekomen. Dan ga ik daar geen tijd meer in steken." Was getekend: ADO-trainer Fons Groenendijk over Pinas in februari 2018. De 'contractrebel' kwam er echter alsnog uit met ADO en is nu één van de eerste namen die Groenendijk op zijn whiteboard noteert. Vrijwel wekelijks uitblinkend en tegen Vitesse van cruciaal belang door een inzet van Tim Matavz van de lijn te halen.

Daley Blind (Ajax)
Vorig seizoen de adjudant van Matthijs de Ligt, inmiddels uitgegroeid tot de veldheer van Ajax. Blind is in de vorm van zijn leven: het startpunt van bijna iedere Ajax-aanval en vrijwel altijd op de juiste plek als er verdedigd moest worden.

Owen Wijndal (AZ)
Won vrijwel geruisloos de concurrentiestrijd van Thomas Ouwejan en werd door Arnold Bruggink al getipt als toekomstig Oranje-international. Ook zijn rushes tegen PSV waren niet te stuiten. Ritsu Doan zat bovendien in zijn broekzak en werd na drie kwartier al gewisseld.

Lex Immers (ADO Den Haag)
Dé drijvende kracht achter de grote stunt van ADO Den Haag, dat Vitesse zijn eerste thuisnederlaag sinds 2 september 2018 bezorgde. Zijn vroege 0-2, een geplaatste inzet vanuit de tweede lijn, was werkelijk om in te lijsten. Bezig aan zijn dertiende profseizoen alweer, maar Immers is nog niet versleten.

Fredrik Midtsjö (AZ)
Niet de meest opvallende speler, maar een zéér belangrijke pion bij de Alkmaarders. De Noor heeft niet alleen loopvermogen en gevoel voor positie, maar ook een heel behoorlijke pass, liet hij zondag zien in aanloop naar de 0-2 van Myron Boadu. Doordat Midtsjö de balans bewaakt op het middenveld, kunnen individualisten als Boadu, Oussama Idrissi en Calvin Stengs uitblinken.

Calvin Stengs (AZ)
Over Stengs gesproken... De linkspoot werd in Eindhoven op het middenveld geposteerd en die ingreep pakte formidabel uit voor AZ. Met name de eerste van zijn twee assists tegen PSV was van grote schoonheid. Wanneer zal hij schoonvader Frank de Boer opvolgen als Oranje-international? Dit jaar al?

Mark Diemers (Fortuna Sittard)
Wat voor ploeggenoot Koselev geldt, geldt zeker ook voor Diemers. Na zijn zeven goals en zeven assists van vorig seizoen was het al een klein wonder dat hij aan zijn tweede seizoen in het geel-groen begon. Zaterdag besliste hij eigenhandig de derby tegen VVV met twee rake vrije trappen en één benutte penalty.

David Neres (Ajax)
Neres had iets te bewijzen tijdens De Klassieker: de Copa América-ganger werd dit seizoen al meerdere malen gepasseerd tijdens de grote wedstrijden, maar kreeg zondagmiddag weer een kans. En dat hebben ze geweten bij Feyenoord! Zijn splijtende assist op Nicolás Tagliafico was schitterend, zijn stift over Kenneth Vermeer heen deed denken aan zijn treffer in het Bernabéu vorig seizoen.

Haris Vuckic (FC Twente)
Natuurlijk had FC Emmen de bal al vijf keer weg kunnen schieten. Maar Vuckic reageerde vrijdagavond razendsnel en volleerde de hoog opstuitende bal knap binnen vanuit de draai. Het tekent Vuckic' opmerkelijke wederopstanding in Enschede: twee jaar vol blessureleed, maar nu opeens een volleerd centrumspits in de Eredivisie. Bewonderenswaardig!

Myron Boadu (AZ)
Hij had er wellicht nog wat meer moeten maken, maar de twee goals van Boadu in het Philips Stadion kunnen eenvoudigweg niet genegeerd worden. De beweeglijke aanvalsleider was niet te houden voor Daniel Schwaab en Timo Baumgartl: zijn eerste oproep voor het Nederlands elftal lijkt een kwestie van maanden.