Oranje neemt genoegen met franjeloze 0-0 in Belfast en mag zich melden op het EK

Oranje neemt genoegen met franjeloze 0-0 in Belfast en mag zich melden op het EK

Gepubliceerd: zaterdag 16 november 2019 om 22:33za 16-11-2019 om 22:33

Laatste update: zaterdag 16 november 2019 om 23:00za 16-11-2019 om 23:00

Het Nederlands elftal is na zes jaar afwezigheid weer aanwezig op een eindtoernooi. Oranje had genoeg aan een gelijkspel in en tegen Noord-Ierland en slaagde in die missie: na negentig weinig vermakelijke minuten werd het 0-0 op Windsor Park.

Bondscoach Ronald Koeman zorgde voor enkele verrassingen in zijn opstelling: zo werd de rechterflank gevormd door Joël Veltman en Steven Berghuis. Marten de Roon stond op het middenveld, pakte al na tien minuten een gele kaart en moest in het vervolg van de wedstrijd op zijn tellen passen. Dat betekende in dit geval 25 minuten: nog voor rust besloot Koeman om Davy Pröpper in te laten vallen voor de controleur van Atalanta Bergamo.

Even hiervoor was Oranje ontsnapt aan een achterstand. De Poolse arbiter zag hoe de bal tegen de arm van Veltman kwam en kende een strafschop toe: aanvoerder Steven Davis schoot echter hoog over. Veel meer grote kansen waren er niet in de eerste helft: de Noord-Ieren konden niet profiteren van een slippertje van Jasper Cillessen en Berghuis raakte aan de andere kant de lat.

De thuisploeg had voor rust met de krachten gesmeten en kon in de tweede helft weinig anders dan toezien hoe Oranje de zaken onder controle had. Heel veel kon het Nederlands elftal overigens niet klaarspelen: alleen Ryan Babel kwam in de buurt van een treffer, maar zijn kopbal werd op de lijn gekeerd door doelman Bailey Peacock-Farrell. Naarmate de wedstrijd vorderde, leek Nederland zich steeds meer te verzoenen met het resultaat en het veilig te stellen EK-ticket: vlak voor tijd kwam er met Nathan Aké zelfs een extra verdediger in voor Babel. Na het fluitsignaal van Marciniak konden de armen in de lucht.

De bronzen WK-medaillewinnaar van 2014 mag zich – na mislukte pogingen in 2016 en 2018 – weer eens opmaken voor een Oranje-zomer. Koeman en de zijnen sluiten de kwalificatiereeks dinsdagavond af in Amsterdam met een thuiswedstrijd tegen Estland. Dan zal alleen nog de koppositie in Groep C – Duitsland pakte deze zaterdag af met een ruime zege op Wit-Rusland – op het spel staan.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws