Gemoederen in Groningen lopen op door Doan: 'Dan had club meer kunnen investeren'

Gemoederen in Groningen lopen op door Doan: 'Dan had club meer kunnen investeren'

27-11-2019 21:30
18

Ritsu Doan speelt al enkele maanden voor PSV, maar de Japanner houdt de gemoederen bij FC Groningen nog altijd bezig. De Trots van het Noorden maakte voor de komst van de 21-jarige middenvelder in 2018 gebruik van een investeringsclub, tot onbegrip van een groep trouwe geldschieters.

Die groep voelt zich gepasseerd door toenmalig directeur Hans Nijland. Ze vinden bovendien dat de investeringsclub een te hoog rendement bedong. "Als Nijland ons had gevraagd, hadden we binnen no-time dat geld op tafel gekregen, tegen een veel lager rendement. Dan had de club meer geld kunnen herinvesteren dan nu het geval is", zegt één van de sponsors tegen RTV Noord.

Groningen nam Doan voor twee miljoen euro over van FC Osaka. Om dat geld bij elkaar te krijgen werden twee Groningese vastgoedondernemers ingeschakeld en Sander Kamstra, de directeur van toenmalig hoofdsponsor Payt. Zij verenigden zich onder de Stichting Pronkjewail Soccer Invest, dat drie miljoen euro beschikbaar stelde voor Doan en Jeffrey Chabot. Zij boekten door de transfer van Doan naar PSV binnen een jaar tijd een winst van 750.000 euro, wat een rendement van 25 procent betekent, zo erkent FC Groningen.

De groep trouwe geldschieters stelt dat zij genoegen hadden genomen met een lager rendement. "Iedereen kon zien dat die jongen goed kon voetballen en binnen afzienbare tijd verkocht zou worden", zegt één van hen. Wouter Gudde, de opvolger van Nijland, staat nog achter de keuzes die zijn gemaakt, maar geeft toe dat de communicatie richting de huidige investeerders 'zorgvuldiger had gekund'.

"In de tijd dat de geldleningsovereenkomst werd gesloten met de investeerders van Pronkjewail Soccer Invest hadden we dit ook met de bestaande groep moeten delen. Dat hebben we niet goed gedaan en daarvoor heb ik ook met terugwerkende kracht onze excuses aangeboden", stelt Gudde. Nijland wil niet reageren, maar sprak eerder van een marktconforme deal.