Spelersrapport: Ziyech steelt de show, prima cijfers voor Ajax-defensie

27-11-2019 22:55 Laatste update: 23:29
139

Ajax heeft op bezoek in het Stade Pierre-Mauroy een belangrijke overwinning geboekt op OSC Lille, het werd 0-2 voor de Amsterdammers. Grote man aan de zijde van Ajax was Hakim Ziyech, die een plaag was voor de Lille-defensie. VoetbalPrimeur maakt rapport op na een prima avond Champions League-voetbal.

Andre Onana 7,5: Kreeg maar weinig te doen tegen de Franse ploeg, maar toen de bal in de tweede helft vlak na elkaar twee keer richting het doel van Ajax vloog was de Kameroener uitstekend bij de les. Vooral de tweede redding was van grote schoonheid: van dichtbij werd de bal richting zijn doel geschoten, maar met een geweldige reflex met zijn voet keerde Onana.

Sergiño Dest 6: Speelde een vrijwel onzichtbare wedstrijd. Was minder betrokken bij de aanval dan normaal, maar deed zijn verdedigende taken degelijk. Er viel weinig aan te merken op de wedstrijd van de international van de Verenigde Staten.

Perr Schuurs 7: Kreeg de kans na de schorsingen voor Joël Veltman en Daley Blind en hield zich uitstekend staande tegen de razendsnelle Lille-aanvallers. Liep Ikoné er in de eerste helft er zelfs een keer op snelheid uit. Is af en toe nog iets te licht in de duels, maar dat is hem vergeven.

Lisandro Martínez 7: De Argentijnse aanwinst lijkt werkelijk waar overal te kunnen spelen waar coach Erik ten Hag hem nodig heeft. Martínez was de stille kracht in de Ajax-defensie en wist door zichzelf goed te positioneren veel gevaar onschadelijk te maken.

Nicolás Tagliafico 7: Het begint een beetje een eentonig verhaal te worden bij Tagliafico. Wat een strijdlust en passie legt de Argentijn elke wedstrijd toch weer op het veld. Ook tegen Lille nam hij weer het voortouw.

Noussair Mazraoui 5,5: Mocht op het middenveld beginnen bij de Amsterdammers, maar maakte vanaf minuut één een onzekere indruk. Het was vaak nét niet bij Mazraoui, die halverwege de eerste helft al geel pakte, al was die kaart wat simpel gegeven. Kwam vlak voor rust goed weg na een onbesuisde actie en werd in de rust, uit angst voor nog een kaart, gewisseld.

Donny van de Beek 7: Was weer een van de belangrijkste schakels op het Ajax-middenveld. Viel niet erg op, maar deed vrijwel niets fout wanneer hij de bal aan zijn voeten had.

Quincy Promes 7,5: Was bedrijvig, maar lag in de eerste helft bij vlagen meer op de grond dan dat hij op zijn voeten stond. Na het wisselen van zijn schoeisel ging het beter. Na rust kon het natuurlijk niet uitblijven: Promes tikte de 0-2 binnen na wederom een pass van Hakim Ziyech. Het lijkt wel alsof die twee elkaar de laatste weken met een blinddoek om nog kunnen vinden.

Hakim Ziyech 8,5: Het begint bijna normaal te worden: Ziyech die uitblinkt tijdens een wedstrijd van Ajax. Zette zijn ploeg razendsnel op voorsprong en was een plaag voor de verdedigers van de Franse tegenstander. Ook de Hakim/Quincy-tandem kon natuurlijk niet ontbreken: de Marokkaan legde de bal panklaar achter de Lille-defensie, waar Promes raak tikte. Hij dacht zelfs nog de 0-3 te maken, maar die goal werd afgekeurd wegens hands. Ziyech raakte daarbij licht geblesseerd aan zijn arm en werd vervangen door Siem de Jong.

Dusan Tadic 6,5: Is onmisbaar voor dit Ajax in wedstrijden als deze. De Serviër houdt tegenstanders bezig en zorgt ervoor dat spelers als Promes en Ziyech ruimte krijgen om te excelleren. Dit gaat wel ten koste van zijn eigen scoringskansen.

Zakaria Labyad 6: Had moeite om zich te laten zien en was aan de bal wat onwennig. De wedstrijd van de vleugelaanvaller eindigde al voor rust: na een duel leek hij zijn knie te verdraaien en kon hij niet verder. Al met al dus een ongelukkige avond voor Labyad.

WISSELS:

Noa Lang 7: Kwam in het veld voor de geblesseerde Labyad en speelde een bevlogen wedstrijd. Dook een aantal keer gevaarlijk op in de buurt van het doel van Lille, maar kwam niet tot scoren.

Édson Alvarez 6,5: Had misschien stiekem wel verwacht in de basis te beginnen bij afwezigheid van Veltman en Blind, maar niets was minder waar. Kwam na de rust alsnog binnen de lijnen voor de matig spelende Mazraoui en speelde een degelijke wedstrijd.

Siem de Jong -: speelde niet lang genoeg om voor een beoordeling in aanmerking te komen.