Martínez en Schuurs op rapport: alternatief Ajax-duo verrast in Lille

Martínez en Schuurs op rapport: alternatief Ajax-duo verrast in Lille

28-11-2019 11:05 Laatste update: 11:08
48

Erik ten Hag greep woensdagavond voor de Champions League-clash met Lille OSC terug naar Perr Schuurs en Lisandro Martínez. Met het Nederlands-Argentijnse duo kreeg Ajax in de eerste drie wedstrijden van het seizoen vijf goals tegen. VoetbalPrimeur bekeek Lille - Ajax en toetste of het alternatieve centrum nu wél stand hield.

Door Evert van Zoelen

Voor de wedstrijd in het Stade Pierre-Mauroy lichtte Erik ten Hag zijn keuzes toe bij Veronica. "Ik wil de structuur intact houden, dus een rechts- en linkspoot in het centrum. Ik wil voetballend vermogen op het middenveld, dat hebben we zeker met Noussair Mazraoui. We moeten concessies doen, omdat je twee spelers in het centrum mist. We halen een speler daar weg, anders hadden we daar twee rechtsbenige spelers gehad die nog nooit met elkaar hebben samengespeeld. Deze twee spelers kennen elkaar van het begin van de competitie."

Verdedigend

Speelwijze en basisformaties
Ajax begint in de vertrouwde 4-2-3-1 formatie aan de wedstrijd. Wanneer Lille in balbezit is proberen de Amsterdammers zoveel mogelijk 'koppeltjes' te maken op het middenveld, wat tegen de 4-2-3-1 formatie van Lille betekent dat vaak Mazraoui óf Donny van de Beek doorstapt op één van de controleurs van de Fransen.


(Ajax met koppeltjes in het middenveld, bron: Ziggo Sport)

Wanneer Lille in balbezit is, valt rechtsbuiten Yusuf Yazici terug in de ruimte achter de doorstappende Mazraoui. Dit zorgt ervoor dat Nicolás Tagliafico gedwongen wordt om zijn positie te verlaten en door te stappen richting zijn tegenstander in het middenveld. Daarnaast laat Lille de aanvallende middenvelder doorstappen naast spits Victor Osimhen, waardoor Martinez en Schuurs beiden een tegenstander moeten opvangen.


(In balbezit speelt Lille vaak met twee spitsen, waardoor Schuurs en Martinez beiden iemand moeten afdekken, bron: Ziggo Sport)

Dit leidt ertoe dat vooral Martínez getest wordt op zijn verdedigende kwaliteiten. Lille kiest vaak voor een lange bal in de ruimte, die open komt achter de doorstappende Tagliafico. Hierdoor moet Martínez veel duels uitvechten met zijn directe tegenstander, wat de Argentijn uitstekend doet. Gedurende de gehele wedstrijd verzaakt hij hierin eigenlijk geen enkel moment en hij weet geregeld de bal te heroveren.


(Tagliafico is uit positie getrokken en Lille probeert dat te benutten door een lange bal in de ruimte achter hem te spelen, bron: Ziggo Sport)

Schuurs speelt aan de rechterkant van het centrum ook een prima wedstrijd. Vooral bij omschakelmomenten stapt hij enkele keren zeer sterk in, waardoor hij niet alleen de counter van Lille afstopt, maar ook meteen een aanval van Ajax opzet. In z'n duels wordt hij enkele keren afgetroefd, maar ook hij laat zien grote stappen te hebben gezet als centrale verdediger.


(Schuurs stapt goed in en beëindigt hiermee niet alleen de counter van Lille, maar zet ook meteen een aanval van Ajax op, bron: Ziggo Sport)

Verbetering ten opzichte van het begin van het seizoen
Aan het begin van het seizoen krijgt Ajax met dit centrale duo vijf tegendoelpunten in drie duels. Het struikelblok van Martiínez-Schuurs is de communicatie met de verdedigende middenvelders voor hen. Middenvelders die diepgaan worden niet altijd overgenomen en spitsen die zakken worden niet altijd overgegeven.

Interessant was dus om te zien of dit probleem zich in de wedstrijd tegen Lille ook zou voordoen.

Ook op dit gebied lieten de centrale verdedigers van Ajax zien stappen te hebben gemaakt. In de gehele wedstrijd was er maar één moment dat er niet goed gecommuniceerd werd en er een middenvelder van Lille vrij diep kon gaan. Maar Ajax had hierbij het geluk dat de speler van Lille aan de bal de loopactie niet zag, of niet op waarde schatte.


(De middenvelder van Lille maakt een loopactie tussen Martínez en Schuurs in en wordt niet opgepakt, maar de loopactie wordt niet op waarde geschat door zijn teamgenoot, bron: Ziggo Sport)

Waar ging het dan wel mis?
Lille had wel degelijk enkele (grote) kansen deze wedstrijd. Dit had vooral te maken met de posities van de verdedigende middenvelders.

Wanneer Lille de lange bal hanteerde wist Martínez vaak zijn duel wel te winnen, maar stond het elftal niet goed om ook het duel om de tweede bal te winnen. Dit had te maken met de eerdergenoemde 'koppeltjes', die Ajax probeert te maken op het middenveld. Voordat Lille de lange bal speelde lieten ze hun middenvelders in de bal komen, waardoor de middenvelders van Ajax achter hun tegenstander aan moesten. Wanneer de bal dan lang gespeeld werd, waren de middenvelders van Ajax uit positie en was er een grote ruimte tussen het middenveld en de achterhoede.

Een tweede oorzaak voor de Lille-kansen: het niet goed staan van de restverdediging bij Ajax. Op enkele momenten stond het elftal niet goed gestaffeld bij balbezit en stonden de middenvelders te diep. Wanneer Ajax dan de bal kwijtraakt, kan Lille met enkele passjes de spitsen aan het werk zetten en zijn het vaak alleen Martínez en Schuurs die nog het slot op de deur vormen.

Balbezit
Ook in balbezit speelden Martínez en Schuurs een prima wedstrijd. In aanvallend opzicht was het vooral Schuurs die uitblonk. Hij koos vaak voor de voorwaartse optie en bleef rustig als er druk op hem werd gezet. Vooral de pass op Dusan Tadic in de tweede helft, waarmee hij in één keer het hele middenveld van Lille uitspeelde, was van grote klasse.

Martínez speelde in balbezit iets meer op zekerheid dan Schuurs. In plaats van open te draaien en naar voren te spelen, koos de Argentijn er vaker voor om de bal terug te spelen als hij onder druk werd gezet. Balverlies leed hij echter niet, dus geen pluspunten maar ook geen minpunten.

Daarnaast was in de opbouw van Ajax de positiewisseling tussen Mazraoui en Martinez te zien. Mazraoui zakte uit naar de positie van linker centrale verdediger, zodat Martínez de loopactie naar het centrum kon maken. Op deze manier werd hij enkele keren vrijgespeeld. Na de wissel van Mazraoui werd deze loopactie niet meer gebruikt.


(Mazraoui (1) is uitgezakt naar de positie van linker centrale verdediger, Martinez (2) is naar het centrum bewogen, bron: Ziggo Sport)