Spelersrapport: Druijf de held van AZ, veelgeprezen talenten maken het niet waar

Spelersrapport: Druijf de held van AZ, veelgeprezen talenten maken het niet waar

28-11-2019 21:11 Laatste update: 21:13
31

Een krankzinnige slotfase, waarin Ferdy Druijf de hoofdrol voor zich opeiste, bracht AZ alsnog naar de volgende ronde van de Europa League. De Alkmaarders kwamen terug van een 2-0 achterstand en verzekerden zich toch nog van overwintering in het tweede Europese clubtoernooi. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een memorabele avond in Den Haag.

Marco Bizot 5.5: De veelgeprezen doelman van AZ kreeg lang geen tegendoelpunt, maar moest tegen Partizan twee keer vissen. Hem daarom een onvoldoende geven is flauw, maar de keeper ging niet vrijuit bij de 0-2. Zijn matige inspeelpass op Teun Koopmeiners werd slecht verwerkt door de middenvelder, waarna de Serviërs tot scoren kwamen.

Jonas Svensson 5: Ook Svensson speelde geen bijzondere wedstrijd en liet zich bij de 0-1 veel te eenvoudig in de luren leggen. Dat AZ uiteindelijk nog op gelijke hoogte kwam was niet te danken aan inspanningen van de rechtsback.

Pantelis Hatzidiakos 5: Hatzidiakos ging niet vrijuit bij de openingstreffer van Partizan. Doordat 'Panta' buitenspel ophief kon Takuma Asano, de rappe Japanner van de ploeg uit Belgrado, door en prikte hij de 0-1 achter Bizot. In de tweede helft raakte Hatzidiakos ogenschijnlijk zwaar geblesseerd aan zijn knie na een duel met Sadiq Umar en moest de Griek, kermend van de pijn, op een brancard van het veld.

Stijn Wuytens 6: De Belgische stopper was niet betrokken bij één van de twee tegengoals die AZ kreeg, maar kon zich ook niet onttrekken aan de malaise waar de equipe van Slot zich in bevond. In de tweede helft werd hij gewisseld voor Yukinari Sugawara, zodat de Alkmaarders offensiever konden gaan spelen.

Owen Wijndal 4.5: Vaak geroemd en genoemd als toekomstige linksback bij Oranje, maar tegen Partizan kon Wijndal die status allerminst bewijzen. Hij grossierde in slordig balverlies en kon in het aanvalsspel van AZ daardoor ook geen rol spelen.

Fredrik Midtsjo 6: Regisseur op het AZ-middenveld, maar donderdagavond vrijwel onzichtbaar. Normaal gesproken is de Noor gangmaker van het frivool spelende team van trainer Slot en juist die rol vervulde Midtsjo niet.

Dani de Wit 5: Werd met nog twintig minuten op de klok gewisseld en dat was terecht. Toegegeven, het is moeilijk om je te bewijzen als de rest van het team ook een beroerde wedstrijd speelt, maar wat De Wit liet zien was echt ondermaats.

Teun Koopmeiners 6.5: Als de wedstrijd tien minuten korter had geduurd, had Teun Koopmeiners waarschijnlijk een onvoldoende gekregen. Dankzij zijn assist op de 1-2 van Druijf en zijn leidersrol in de hectische slotfase krijgt de AZ-captain alsnog een ruime voldoende. Koopmeiners mag trots zijn op de weerbaarheid van zijn team, maar zal ook weten dat het spel beter moet.

Calvin Stengs 4: De zwakste aan Alkmaarse zijde. Er lukte helemaal niets bij Stengs, die geen schim was van de vrolijke en frisse voetballer die hij de laatste weken wel was. Het is te hopen dat het een eenmalig incident is en dat de kwalificatie van AZ Stengs goed zal doen.

Myron Boadu 4.5: Net als collega-aanvaller Stengs was ook Myron Boadu niet in zijn allerbeste vorm. Werd tien minuten voor tijd van het veld gestuurd met twee gele kaarten, waarvan er één voor protesteren was en de tweede voor een schwalbe. Dat mag Boadu zich, ondanks de matig fluitende arbiter, aantrekken.

Oussama Idrissi 6.5: De vleugelaanvaller was betrokken bij de eerste serieuze kans die AZ kreeg, in minuut 73 welteverstaan. Idrissi schoot de bal op de onderkant van de lat, waarna het leer het veld weer in stuiterde. Verder zat het de rechtspoot op links niet mee: de acties die hij ondernam strandden vaak in schoonheid.

Invallers:

Ferdy Druijf 8: viel na 53 minuten in en kwam voor de ogenschijnlijk zwaar geblesseerde Hatzidiakos. Met de spits gokte Slot al vroeg op een gedurfde aanvallende tactiek, maar pas in de slotfase bewees Druijf het gelijk van zijn trainer. Een slimme kopbal en een volley brachten AZ naar de volgende ronde van de Europa League.

Yukinari Sugawara 7: viel na 60 minuten in en verving Stijn Wuytens, waardoor AZ geen centrale verdediger meer in het veld had staan en de aanval moest zoeken. De Japanner probeerde met zijn rushes op rechts daar een aandeel in te verdienen en slaagde daar behoorlijk in.

Jordy Clasie x: viel na 71 minuten in en speelde te kort voor een beoordeling.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)