UEFA-baas wil 'buitenspelmarge': 'Als je een grote neus hebt sta je buitenspel'

UEFA-baas wil 'buitenspelmarge': 'Als je een grote neus hebt sta je buitenspel'

Gepubliceerd: woensdag 4 december 2019 om 17:50wo 04-12-2019 om 17:50

Laatste update: woensdag 4 december 2019 om 17:52wo 04-12-2019 om 17:52

Aleksander Ceferin, de grote baas van de UEFA, is de frustraties omtrent de VAR beu. De Sloveen heeft zelf enkele voorstellen om het probleem aan te pakken, zo weet Het Laatste Nieuws.

Ceferin hekelt de tekortkomingen van de VAR. "In elk land wordt het anders toegepast", opent hij zijn betoog. "In Engeland kijken ze niet eens en in Italië nemen ze een halfuur de tijd. Het is een zootje. Assistent-scheidsrechters vlaggen ook niet meer en spelers wachten met het vieren van een doelpunt", lijst Ceferin enkele tekortkomingen op.

De UEFA-baas heeft zijn huiswerk gedaan en komt met een concreet voorstel dat een deel van de frustraties moet wegnemen. "Als je nu als speler een grote neus hebt, sta je volgens de VAR buitenspel. De strepen die buitenspel weergeven worden getekend door de VAR en zijn dus subjectief", redeneert hij. "Daarom hebben we als UEFA een voorstel in de maak dat we binnenkort willen voorleggen: bepaal een buitenspelmarge van tien of twintig centimeter."

Buitenspel is niet de enige bron van frustratie die Ceferin wil aanpakken, ook de handsregel moet eraan geloven. "Het is helemaal niet duidelijk wat nu wel of niet hands in. Daar moet duidelijkheid in geschept worden. We mogen niet verwachten dat de scheidsrechter de rol van psycholoog speelt en bepaalt of het al dan niet met opzet was of niet", aldus Ceferin.

Je zou gaan vermoeden dat Ceferin liefst helemaal geen VAR meer heeft, maar dat is niet het geval. "Ik ben geen fan van de VAR, maar het afschaffen gaat niet meer. Geen VAR bij een EK of WK, dat kan niet meer. Er zijn ook veel competities die vragende partij zijn voor de VAR", aldus de Sloveen.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Champions League

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws