VAR mocht niet ingrijpen bij VVV-penalty tegen PSV: 'Wat mij betreft aanpassen'

VAR mocht niet ingrijpen bij VVV-penalty tegen PSV: 'Wat mij betreft aanpassen'

21-01-2020 10:59
108

Arbiter Danny Makkelie erkent dat hij in had moeten grijpen tijdens de wedstrijd tussen VVV-Venlo en PSV van zondagmiddag. Johnatan Opoku zette de gastheren op voorsprong met een strafschop, terwijl er al meerdere spelers van beide teams het strafschopgebied in waren gelopen.

Jerome Sinclair stond zelfs voor de neus van Makkelie, terwijl Opoku aanlegde. De leidsman laat aan VTBL weten dat de strafschop 'strikt genomen' opnieuw had moeten worden genomen. "Het is lastig. Je moet tegenwoordig als scheidsrechter veel in de gaten houden bij een penalty. De nemer, de keeper, de mensen die eventueel te vroeg inlopen... Toch had ik dit zelf moeten zien", steekt hij de hand in eigen boezem.

VAR Dennis Higler mocht Makkelie ook al niet redden. De spelregels stonden een interventie vanuit Zeist niet toe: pas wanneer de penalty gemist werd en de bal bij een te vroeg ingekomen speler zou zijn gekomen, zou de arbitrage mogen ingrijpen. "Wat mij betreft wordt de spelregel aangepast", aldus de leidsman uit Dordrecht. "Een keeper mag bij een penalty niet te snel van de lijn afkomen. Doet hij dat toch, maar de penalty gaat erin, dan telt de goal. Waarom doen we dat niet ook bij te vroeg inlopende spelers? Dat lijkt me beter."