Van der Vaart ziet 'megapopulariteit' bij Ajax: 'Draagt het team in zijn eentje'

Van der Vaart ziet 'megapopulariteit' bij Ajax: 'Draagt het team in zijn eentje'

31-01-2020 12:18 Laatste update: 12:27
29

Hakim Ziyech wordt node gemist bij Ajax. Dat stelt Rafael van der Vaart vast in gesprek met de NOS. De spelmaker van de Amsterdamse club is weken uit de roulatie met een kuitblessure.

Ajax faalde afgelopen weekend bij de eerste test zonder Ziyech: FC Groningen was met 2-1 te sterk. Van der Vaart noemt Ziyech 'de belangrijkste en beste speler van Ajax'. "Hij draagt dat team heel erg in zijn eentje. Als zo'n speler niet meedoet, zie je dat bepaalde automatismen ontbreken", aldus de oud-Ajacied. "Wie moet dan die bal geven? Dan krijg je dat spelers de ballen naar elkaar toe spelen van: doe jij het maar."

"Nu gingen ze met z'n allen lopen, stond eigenlijk iedereen op een rij en moest de pass van Martínez komen. En die schoot er een paar over de omheining..."

Ook verdedigend is Ziyech van levensbelang, constateert Van der Vaart. "Als hij de bal verliest, of een ander, is hij de eerste die volle bak erop gaat. Vroeger wilde hij nog weleens een wegwerpgebaar maken als hij de bal niet kreeg, maar dat doet hij niet meer. Hij denkt niet eens na, het eerste dat hij doet is eropaf sprinten. Dat is geweldig om te zien en slaat ook over op het publiek. Dat merk je ook, hij is megapopulair geworden."