AZ gaat kopje onder in Enschede: Twente bezweert onrust met zege

AZ gaat kopje onder in Enschede: Twente bezweert onrust met zege

Gepubliceerd: zaterdag 15 februari 2020 om 20:22za 15-02-2020 om 20:22

AZ heeft zaterdag een dure nederlaag geleden op bezoek bij FC Twente. De ploeg van coach Arne Slot ging met 2-0 onderuit in de Grolsch Veste, waardoor koploper Ajax zondag kan uitlopen tot zes punten in de Eredivisie.

AZ had in de openingsfase het balbezit, maar kansen leverde dat niet op. FC Twente, dat loerde op de tegenstoot, kreeg aan de andere kant de beste mogelijkheid. Noa Lang raakte vanuit een moeilijke hoek de lat. Die waarschuwing bleek niet afdoende voor de Alkmaarders, want na een handsbal van Teun Koopmeiners schoot Giorgi Aburjania prachtig raak uit de vrije trap.

Vijf minuten later sloeg Twente weer toe en weer vervulde Koopmeiners een negatieve hoofdrol. De aanvoerder verspeelde de bal simpel aan Queensy Menig, die er vandoor ging en Marco Bizot klopte: 0-2. Tot overmaat van ramp moest Stijn Wuytens zich met een blessure laten wisselen. Hij werd vervangen door Yukinari Sugawara. Het ontketende Twente raasde ondertussen verder. Bizot kon maar net voorkomen dat Lang zijn tweede van de avond maakte.

Hoewel AZ zeventig procent balbezit had, wist het in de eerste helft geen enkele keer op doel te schieten. Ook na de pauze had de ploeg van Slot het lastig met Twente, dat een paar keer gevaarlijk counterde. De paar keer dat de Tukkers wel in de verdrukking kwamen, hield Joël Drommel zijn ploeg op de been. De keeper redde onder meer op een gevaarlijke kopbal van invaller Ferdy Druijf.

Ajax-huurling Lang dacht aan de andere kant nog een keer toe te slaan, maar dat feestje ging niet door omdat enkele ploeggenoten buitenspel stonden. De Alkmaarders zochten in de slotfase wel naar de aansluitingstreffer, maar de Tukkers hielden vrij eenvoudig stand. Voor AZ is het na de bekeruitschakeling tegen NAC Breda (1-3) de tweede dreun op rij. De equipe van Slot zal zich snel moeten herpakken, want donderdag wacht LASK Linz in de Europa League.

Voor Twente betekent de verdiende zege weer wat lucht na de onrust van de voorbije weken. De ploeg van trainer Gonzalo García klimt naar plek twaalf met 27 punten. Dat zijn er vijf meer dan nummer zestien PEC Zwolle.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws