Kritiek op Feyenoord-fans: 'Antisemitisme is springlevend in Rotterdam'

Kritiek op Feyenoord-fans: 'Antisemitisme is springlevend in Rotterdam'

Gepubliceerd: woensdag 19 februari 2020 om 09:01wo 19-02-2020 om 09:01

Laatste update: woensdag 19 februari 2020 om 18:43wo 19-02-2020 om 18:43

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) uit kritiek aan het adres van Feyenoord. Vorig jaar werd er een filmpje verspreid, waarop duidelijk te horen was dat supporters scholden met 'k*nkerjood'. 'Typerend voor de springlevende antisemitische voetbalcultuur in Rotterdam', zo stelt het CIDI.

De video in kwestie is een van de meest opvallende kwesties uit de Monitor Antisemitische Incidenten die het CIDI dinsdag naar buiten bracht. "In de video hoor je supporters schelden met 'k*nkerjood'", vertelt Aron Vrieler van het CIDI in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Die video is door de club zelf verspreid. Niet met die intentie, maar het is typerend dat Feyenoord in een promotiefilmpje een ode aan supporters wil brengen en het gewoon niet lukt om dat schelden eruit te halen."

Veel supporters stellen dat ze 'Joden' als geuzennaam gebruiken, aangezien de supporters van Ajax zichzelf ook zo noemen. Toch blijkt uit het onderzoek dat antisemitische leuzen in stadions het 'anti-Joodse-sentiment' daarbuiten versterken. "Antisemitisme is springlevend en in de voetballerij in Rotterdam een heel groot probleem", vervolgt Vrieler. "Met name tijdens de wedstrijd tegen Ajax zingen honderden supporters uit volle borst antisemitische leuzen. Schelden met k*nkerjood gebeurt heel vaak. Het is niet vol te houden dat het niks met antisemitisme te maken heeft, zoals veel supporters beweren. Dit zorgt voor normvervaging."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws