AZ is snel klaar met hulpeloos ADO, werkt aan doelsaldo en voert druk op Ajax op

07-03-2020 20:20 Laatste update: 20:22
124

AZ is – één week na de glansrijke overwinning bij Ajax – voorlopig drie punten uitgelopen op de medekoploper uit Amsterdam. ADO Den Haag had in Alkmaar weinig in te brengen tegen de club die het voor de winterstop onderdak bood: AZ had na twintig minuten al een voorsprong te pakken en won uiteindelijk met 4-0.

AZ had de Haagse supporters gratis in het uitvak plaats laten nemen en Laurens De Bock 'beloonde' die geste door AZ een penalty cadeau te doen, na een onhandige overtreding op Dani de Wit. Specialist Teun Koopmeiners mocht aanleggen en hield zijn zenuwen in bedwang: 1-0. Niet lang daarna had AZ ook de 2-0 te pakken: Oussama Idrissi bediende Owen Wijndal met een ragfijne pass en de linksback schoot ongenadig binnen vanuit een moeilijke hoek.

Die marge leek comfortabel genoeg voor AZ, dat het in het vervolg van de eerste helft rustig aan deed. Alleen Dani de Wit kwam nog in de buurt van een treffer, maar raakte de lat. ADO begon een stuk scherper aan de tweede helft en leek de aansluitingstreffer te kunnen maken, maar Crysencio Summerville liet dit na. AZ scoorde na een uur nog bijna uit een gevaarlijke scrimmage, maar het duel bloedde langzaam dood.

In de absolute slotfase werkte AZ toch aan het doelsaldo. Koopmeiners maakte vanuit een vrije trap zijn tweede van de avond en regerend Keuken Kampioen Divisie-topscorer Ferdy Druijf maakte zijn eerste in de Eredivsie: 3-0 en 4-0. AZ mag nu afwachten wat Ajax later op de zaterdag doet tegen sc Heerenveen: op zondag 15 maart wacht een bezoek aan VVV-Venlo. ADO staat aan de vooravond van een wedstrijd van levensbelang: nummer 16 Fortuna Sittard komt vrijdag naar Den Haag om zijn voorsprong van zeven punten op de nummer 17 te verdedigen.