Messi, Ronaldo, Zlatan doneren miljoenen: voetbalwereld staat op voor acute zorg

Messi, Ronaldo, Zlatan doneren miljoenen: voetbalwereld staat op voor acute zorg

26-03-2020 13:00
15

De strijd tegen het coronavirus is nog lang niet gestreden. Artsen en verpleegkundigen zijn vaak de eersten die zorg verlenen aan besmette patiënten en staan daarmee in de frontlinie, iets wat in de voetbalwereld niet onopgemerkt blijft: de acties van clubs, spelers en trainen stapelen zich op. In dit overzicht verzamelt VoetbalPrimeur alle initiatieven in Europa.

Ajax en Feyenoord gaven in het weekend van de Klassieker het goede voorbeeld door met een paginagrote advertentie in De Telegraaf alle zorgmedewerkers van Nederland in het zonnetje te zetten. 'Hand op hand voor onze dapp’re strijders in de zorg', aldus de twee topclubs.

Ook hingen supportersgroeperingen van vrijwel alle clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie spandoeken op voor het plaatselijke ziekenhuis om het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken. De twee Nederlandse voorbeelden staan niet op zichzelf.

Italië
- Zlatan Ibrahimovic begon vorige week met het inzamelen van geld ten behoeve van de ziekenhuizen in het zwaar getroffen Noord-Italië. De 38-jarige spits van AC Milan trapte zelf af met een donatie van 100.000 euro. Milan stelde vervolgens 250.000 euro beschikbaar.

- Alle spelers en stafleden van AS Roma hebben een dag salaris afgestaan en daarmee zo'n 460.000 euro ingezameld. Er worden acht bedden en drie intensive care ventilators van aangeschaft voor een ziekenhuis in Rome. Ook kreeg het zorgpersoneel 8.000 paar beschermende handschoenen en 2.000 flessen met desinfecterende middelen.

- De familie Agnelli, eigenaars van Juventus en automerk Ferrari, doneerde maar liefst 10 miljoen euro aan de gezondheidszorg in Turijn, Piemonte en Lombardije.

- Cristiano Ronaldo en zaakwaarnemer Jorge Mendes bundelden de krachten door 1 miljoen euro te doneren aan ziekenhuizen in Lissabon en Porto. De twee hebben elk tien bedden, ventilatoren, hartmonitoren en infuuspompen aangeschaft voor Lissabon, terwijl Porto vijftien intensive care bedden, ventilatoren, monitoren en andere spullen ontving.

- Juventus-verdediger Leonardo Bonucci doneerde 120.000 euro aan de Turijnse gezondheidsinstelling Città della Salute di Torino, Napoli-aanvaller Lorenzo Insigne schonk 100.000 euro aan ziekenhuizen in 'zijn' Napels en Internazionale-spits Romelu Lukaku gaf 100.000 euro aan het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan.

- Internazionale bestelde 300.000 gezichtsmaskers voor de medisch personeel in Italië en zamelde samen met Roma, Milan, Juventus en Fiorentina bijna één miljoen euro in ten behoeve van de acute zorg.

- Roma-legende Francesco Totti betaalde vijftien machines die de vitale organen in de gaten houden voor een ziekenhuis in Rome.

- Silvio Berlusconi, voormalig premier van Italië, ex-voorzitter van AC Milan en tegenwoordig de baas van derdedivisionist AC Monza, maakte liefst 10 miljoen euro vrij voor de zwaar getroffen regio Lombardije, zodat er een intensive care unit met 400 bedden kon worden gebouwd.

Engeland
- Chelsea heeft zijn hotel in het stadion Stamford Bridge aangeboden aan het personeel van de National Health Service, de organisatie die in Engeland de openbare gezondheidszorg verzorgt. Clubeigenaar Roman Abramovich neemt alle kosten op zich.

- Liverpool-aanvaller Sadio Mané deed een donatie van 45.000 euro aan de gezondheidszorg in zijn thuisland Senegal. "Ik merk hoe het virus zich heeft ontwikkeld, we moeten dit heel erg serieus nemen", zei hij.

- Gary Neville, 85-voudig international van Engeland, sluit de twee hotels in Manchester waar hij samen met Ryan Giggs eigenaar van is voor toeristen, en stelt alle 176 bedden kosteloos beschikbaar voor zorgmedewerkers. "In deze tijd moeten we solidariteit tonen. Niet alleen voor ons personeel, maar ook voor de mensen die onze accommodatie de komende tijd het hardst nodig hebben", aldus Neville. "Zorgmedewerkers krijgen de mogelijkheid om hier gratis te verblijven in de komende paar maanden als ze een geïsoleerde plek nodig hebben, zodat ze hun familie niet kunnen besmetten."

- Manchester City-manager Josep Guardiola doneerde 1 miljoen aan de Angel Soler Daniel Foundation in Barcelona. Dit bedrag wordt gebruikt voor de aankoop van medische apparatuur en gaat naar hygiënisch materiaal voor artsen en verpleegkundigen.

- Paul Pogba, middenvelder van Manchester United, startte op zijn 27-jarige verjaardag een actie met UNICEF en verdubbelt het bedrag als er 27.000 pond (30.000 euro) verzameld wordt.

- Son Heung-Min van Tottenham Hotspur doneerde 75.000 euro aan 'Good Neighbours Int', dat gezichtsmaskers en handreinigers maakt in zijn thuisland Zuid-Korea.

- Bournemouth en Brighton & Hove Albion waren de eerste Premier League-clubs die 100.000 wedstrijdtickets beschikbaar stelden voor Engels zorgpersoneel.

- Nu ook Tottenham Hotspur niet speelt, moet José Mourinho zijn tijd op een andere manier spenderen. De Portugees droeg zijn steentje bij en hielp in het Londense Enfield ouderen die thuis in isolatie zitten met hun boodschappen namens Age UK en Love Your DoorStep.

Spanje
- Lionel Messi doneerde 1 miljoen euro aan een medisch centrum in Argentinië en de Hospital Clinic in Barcelona, dat zowel coronaslachtoffers behandelt als onderzoek doet naar het virus.

- Sergio Ramos doneerde samen met zijn vrouw een 'aanzienlijk bedrag' aan UNICEF voor de aankoop van 15.000 coronatests en 364.571 gezichtsmaskers, zodat medisch personeel in heel Spanje goed beschermd kunnen werken.

- Real Madrid steunt Madrid financieel om het coronavirus, dat stevig om zich heen grijpt in de Spaanse hoofdstad, te tackelen. "Ze leveren een heel belangrijke bijdrage", liet wethouder Isabel Díaz Ayuso weten.

- Real-technicus Isco lanceerde samen met zijn vrouw Sara Sálamo de campagne 'Descorónate', dat 500.000 euro wil inzamelen voor de aankoop van medische materialen en apparatuur voor ziekenhuizen in Spanje.

- Atlético Madrid-trainer Diego Simeone en zijn vrouw Carla Pereyra werken samen met het Spaanse Rode Kruis en de Atlético Madrid Foundation om zorgpersoneel in woord en gebaar te supporten.

Duitsland
- De internationals van Duitsland stelden 2,5 miljoen euro beschikbaar om het coronavirus te bestrijden. Ze riep ook al hun fans op een financiële bijdrage te leveren. "We zijn een groot team", zei aanvoerder Manuel Neuer. "Niet alleen op het voetbalveld, maar ook in onze samenleving. Het is mooi om te zien hoe mensen elkaar helpen. Dat zie je ook in ziekenhuizen, bejaardenhuizen en supermarkten."

- Bayern München-spelers Leon Goretzka en Joshua Kimmich hebben 1 miljoen euro gedoneerd aan de campagne 'We kick Corona'. Het fonds ondersteunt de gezondheidszorg en het maatschappelijk werk in de strijd tegen de coronapandemie.

- Ook Bayern-spits Robert Lewandowski deed een flinke duit in het zakje. De Poolse topscorer van de Bundesliga en zijn vrouw Anna doneerden maar liefst 1 miljoen euro voor onmiddellijke medische hulp.

- Hoffenheim zamelde met speciale acties tienduizenden euro's in om artsen en verpleegkundigen te helpen in hun werk. "Zij treden ver buiten hun grenzen om ons te helpen. We willen onze respect betuigen", laat Peter Görlich van de Bundesliga-club weten. Op de achtergrond werkt clubeigenaar en miljardair Dietmar Hopp met zijn bedrijf CureVac aan een vaccin tegen het coronavirus.

Dit bericht wordt aangevuld