Ajax handhaaft koppositie op tv-ranking, ADO zorgt voor aardverschuiving

Ajax handhaaft koppositie op tv-ranking, ADO zorgt voor aardverschuiving

Gepubliceerd: dinsdag 7 april 2020 om 14:30di 07-04-2020 om 14:30

Laatste update: dinsdag 7 april 2020 om 17:02di 07-04-2020 om 17:02

Ajax mag ook komend seizoen aanspraak maken op het grootste deel van de Nederlandse tv-gelden. Op basis van de voorlopige Eredivisie-stand – die nog wel een tijdje zal blijven staan – handhaven de Amsterdammers hun koppositie, terwijl naaste achtervolger PSV terrein prijs heeft moeten geven. SC Cambuur en De Graafschap staan – in principe – op het punt om direct te promoveren, maar zullen onderaan de tv-ladder moeten beginnen.

Hoe komt die tv-ranking exact tot stand? De eindklasseringen van de voorbije tien seizoenen zijn bepalend voor het bedrag dat een club aan tv-gelden krijgt: hoe hoger een club in de stand eindigt, hoe meer punten dat oplevert. Ajax ontvangt 18 punten als het de huidige koppositie vasthoudt, nummer twee AZ staat virtueel op 17 punten, Feyenoord zou als nummer drie aanspraak mogen maken op 16 punten, PSV kan er 15 bijschrijven enzovoort.

Puntentelling
De punten van recente seizoenen zijn bovendien meer waard: het puntenaantal van dit seizoen wordt vermenigvuldigd met tien, het aantal van het vorige seizoen met negen, de punten van 2017/2018 met acht en het aantal van het seizoen 2010/2011 met één. Het kampioenschap van Ajax in 2019 is momenteel 162 punten (9 maal 18) waard voor de tv-ranking, PSV eindigde als tweede en houdt voorlopig 153 (9 maal 17) punten over aan het seizoen 2018/2019.

Bekijk hier onze YouTube-explainer over de tv-ranking! En abonneer je op ons kanaal voor meer van dit soort video's!

De club met de meeste punten in de laatste tien seizoenen mag aanspraak maken op het grootste percentage van de tv-pot. Deze bedroeg in 2013 – toen de samenwerking tussen FOX Sports en de Eredivisie van start ging – nog zestig miljoen euro, maar dat bedrag wordt elk jaar met ruim drie miljoen euro aangevuld. Voor komend seizoen is er een totaalbedrag van circa 83 miljoen euro te verdelen door de Eredivisie-clubs.

Ajax presteerde cijfermatig gezien het meest constant over de periode 2009-2019, met louter eerste en tweede plaatsen in de Eredivisie. Het leverde de Amsterdammers na vorig seizoen de eerste plek in de tv-ranking op, vlak voor PSV, met Feyenoord en 'best of the rest' AZ op grotere afstand.

Ajax handhaaft koppositie
Doordat Ajax nu op koers ligt om zijn landstitel te prolongeren en PSV voorlopig vierde staat, zal het verschil tussen de nummers beide clubs groter worden. De Eindhovenaren leveren punten in en zijn nu zelfs in het vizier van nummer drie Feyenoord beland. Als de punten van Feyenoords historisch slechte 2010/2011-jaargang binnenkort wegvallen, mag de stadionclub proberen om de sprong naar plek twee te wagen: het zou toch weer een miljoentje extra opleveren.

Het linkerrijtje blijft verder onveranderd, al zijn Vitesse en FC Utrecht nog steeds in een interessante strijd om plek 5 verwikkeld: qua tv-inkomsten staat er een bedrag van bijna negen ton op het spel. Vitesse heeft na volgend seizoen echter geen 'last' meer van de vijftiende plek in 2011 en heeft dus de beste papieren.

Streekrivalen FC Groningen en sc Heerenveen hebben in de race om plek 7 gezelschap gekregen van Heracles Almelo, inmiddels uitgegroeid tot het meubilair van de Eredivisie. Dat laatste gold ook voor ADO Den Haag, maar De Residentieclub is onherroepelijk op weg naar de Keuken Kampioen Divisie.

(Deze cijfers zijn bij benadering: de Eredivisie CV heeft desgevraagd aan VoetbalPrimeur laten weten 'geen mededelingen te doen' over de exacte verdeling per club. Daarom hebben we de verdeelsleutel gepakt, zoals die de vorige seizoenen gangbaar was.)

Rechterrijtje kan profiteren van degradatie ADO
En dat levert een interessante situatie op, aangezien ADO sinds 2010 een totaal van 430 punten bij elkaar heeft gevoetbald. PEC Zwolle en Willem II stijgen twee plekken en zijn vooralsnog de grote winnaars van het rechterrijtje. FC Twente kwam vorig jaar nieuw binnen op plek 11, maar heeft meer punten in moeten leveren dan binnen kunnen halen: de landstitel van 2010 telt niet meer mee, de tweede en derde plekken in 2011 en 2014 zijn minder waard geworden en het jaartje Keuken Kampioen Divisie helpt ook al niet mee.

VVV-Venlo, Sparta en FC Emmen zouden ook profiteren van ADO. Cambuur meldt zich op plek 16 en De Graafschap sluit achteraan in de rij. Als Fortuna Sittard nog degradeert in de nacompetitie, kan De Graafschap ook profiteren, afhankelijk van welke club profiteert.

Excelsior meest ervaren, Volendam en Almere op 0
Van de Keuken Kampioen Divisie-ploegen die momenteel op een nacompetitieplek staan heeft Excelsior de meeste recente Eredivisie-ervaring: de Kralingers zijn bij een eventuele promotie de nieuwe nummer 13 van de tv-ranking en zouden in dat geval ruim 2,5 miljoen euro op mogen eisen. Ook NEC (125), NAC Breda (116) en Go Ahead Eagles (41) hebben nog punten op hun 'sparrekening' staan: FC Volendam of Almere City zouden juist op nul beginnen. Maar ja, komt er überhaupt nog een nacompetitie?

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Bekijk hier onze YouTube-explainer over de tv-ranking! En abonneer je op ons kanaal voor meer van dit soort video's!

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws