Stand zonder VAR: 4 punten extra voor Utrecht, ook PSV en Heerenveen profiteren
Tijd voor een twee keer per seizoen terugkerende rubriek op onze site: de 'alternatieve' Eredivisie-stand. Normaal gesproken zouden we pas na afloop van het seizoen de balans opmaken, maar misschien hebben we het einde van de jaargang 2019/2020 na 27 speelrondes al bereikt. Hoe zou de voorlopige eindstand van dit seizoen eruit hebben gezien zonder VAR-ingrepen? VoetbalPrimeur zocht het uit.
Hiervoor hebben wij alle ingrepen vanuit Zeist in kaart gebracht: alle afgekeurde doelpunten zijn aan de eindstanden toegevoegd en aan alle toegekende treffers zijn weggestreept. Volgens deze definitie zijn er in totaal negen Eredivisie-resultaten fundamenteel veranderd (een gelijkspel in plaats van een overwinning voor één van beide clubs of andersom) door ingrepen van de VAR.
De topper tussen Ajax en AZ hoort hier niet bij: de VAR keurde weliswaar een goal van Oussama Idrissi af, maar zonder die beslissing had AZ – achteraf gezien – met 0-3 gewonnen in plaats van 0-2. Ook de rode kaarten voor Nick Viergever en Jorrit Hendrix tijdens FC Utrecht-PSV zijn buiten beschouwing gelaten in dit onderzoek. Zou PSV zonder die beslissingen – genomen bij een 1-0 tussenstand – ook met 3-0 verloren hebben in De Galgenwaard? We zullen het nooit weten.
Bekijk hier onze YouTube-explainer over de Eredivisie-stand zónder VAR! En abonneer je op ons kanaal voor meer van dit soort video's!
De VAR had wél een meetbare invloed op FC Emmen-PSV in december. Glenn Bijl scoorde vanaf de middellijn, maar die treffer werd afgekeurd door videoarbiter Danny Makkelie. De wedstrijd eindigde hierdoor in 1-1 in plaats van 2-1: PSV staat na 27 speelronden nog steeds op dat ene puntje 'extra'.
PSV bevindt zich hiermee in een select gezelschap: verder hebben alleen FC Utrecht en sc Heerenveen in cijfermatig opzicht voordeel gehad bij de VAR. De interventies vanuit Zeist betekenden voor FC Utrecht zelfs een verschil van vier (!) punten: voor de winterstop wonnen John van den Brom en de zijnen met 1-2 van Sparta, nadat de VAR een penalty toekende én liet overnemen. Later in het seizoen kreeg FC Utrecht strafschoppen mee tegen PEC Zwolle en VVV-Venlo, waardoor beide wedstrijden in een gelijkspel eindigden in plaats van een nederlaag.
(De alternatieve Eredivisie-stand, zonder VAR-ingrepen)
Het betekent voor de Domstedelingen een verschil van twee plaatsen, net als voor sc Heerenveen. Tijdens de derby tegen FC Groningen kwam de bal tegen de hand van Deyovaisio Zeefuik: de bal ging op de stip, Hicham Faik scoorde en Heerenveen hield een punt over aan de wedstrijd. Doordat Sparta en FC Emmen – zoals hierboven al beschreven – minder geluk met de VAR hadden, 'klimmen' de Friezen van plek 12 naar plek 10.
De totale 'schade' is echter te overzien: de VAR-ingrepen hebben vooralsnog geen verschil tussen play-offs en lijfsbehoud gemaakt. FC Utrecht, Vitesse en Heracles staan nog steeds op een play-offplek, zij het in een iets andere volgorde. Op de ranglijst zonder VAR staan FC Twente, PEC en Fortuna op gelijke hoogte, maar op basis van doelsaldo blijven de nummers 14, 15 en 16 op hun plek staan.
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)
(De actuele Eredivisie-stand)