UEFA: Eredivisie en andere nationale competities mogen ná 30 juni eindigen

UEFA: Eredivisie en andere nationale competities mogen ná 30 juni eindigen

Gepubliceerd: woensdag 1 april 2020 om 16:20wo 01-04-2020 om 16:20

Laatste update: woensdag 1 april 2020 om 17:57wo 01-04-2020 om 17:57

De UEFA wil dat het seizoen 2019/2020 koste wat kost wordt afgemaakt. De resterende wedstrijden in de nationale competities moeten in de zomermaanden afgewerkt worden, zo maakt de Europese voetbalbond woensdag bekend. De aanvankelijke deadline van 30 juni is volgens de KNVB vervangen door 3 augustus.

Dit houdt in dat er in de tweede helft van juni zal moeten worden gestart met hervatting van de competitie. De nieuwe data werden woensdag kenbaar gemaakt in een mega-conferencecall met de 55 aangesloten nationale bonden. Als het coronavirus onder controle is, is het plan om de resterende wedstrijden in de nationale competities in juli en augustus te spelen, met 3 augustus dus als uiterlijke speeldatum.

Het restant van de Champions League en Europa League wordt tot nader orde uitgesteld. In de Champions League moeten nog vier achtste finales worden beslist, gevolgd door de kwartfinales, halve finales en finale. In de Europa League zijn acht zestiende finales uitgesteld door de uitbraak van het coronavirus. In totaal staan er nog 38 wedstrijden op het programma.

KNVB aan zet
Twee weken geleden werd door de UEFA besloten dat het EK met een jaar wordt uitgesteld om de nationale competities meer ruimte te geven om het seizoen uit te voetballen. De uiterlijke datum van 30 juni bleek echter ook schier onhaalbaar, omdat het coronavirus nog lang niet onder controle is en er bijvoorbeeld in Nederland tot 1 juni niet gevoetbald mag worden.

Namens de KNVB schoof Gijs de Jong aan voor de update van de Europese voetbalbond. De bal ligt nu in Zeist om een concreet uit te stippelen voor de clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, die hunkeren naar duidelijkheid.

Heikel punt is de contractsituatie van talloze spelers, die op 1 juli van club wisselen of wiens contracten op 30 juni aflopen. De UEFA wil graag een uitzondering maken, maar moet de details nog uitwerken in samenspraak met de werkgroepen van de FIFA. Daarover volgt half april meer duidelijkheid.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws