'Verborgen transfersom' voor Nederlandse clubs: '15 Zlatans hebben het niet gered'
AZ'er Sugawara

'Verborgen transfersom' voor Nederlandse clubs: '15 Zlatans hebben het niet gered'

Gepubliceerd: zondag 5 april 2020 om 08:34zo 05-04-2020 om 08:34

Bart Heuvingh, topsportbegeleider bij AZ, vindt dat het bij veel clubs schort aan de persoonlijke begeleiding van spelers. Hij denkt dat Nederlandse clubs daardoor zeker vijftien spelers als Zlatan Ibrahimovic zijn misgelopen.

Heuvingh verwijst naar de biografie van de Zweedse ster, waarin hij vertelt over zijn eerste, moeizame maanden bij Ajax in Amsterdam. "Op voorhand dacht ik dat het allemaal geweldig georganiseerd zou zijn in de voetballerij, maar dat viel vies tegen", zegt hij tegen Voetbal International. Zo noemt hij het verrassend dat jeugdspelers wel, maar jonge aankopen niet in een gastgezin worden gezet.

Bij AZ gebeurde dat wel met Yukinari Sugawara. "Bij veel clubs is de begeleiding nog een bijbaantje. Een goedwillende vrijwilliger, een kantoormedewerker. Maar je moet je verdiepen in iemands cultuur en achtergrond", aldus Heuvingh. "Japanse jongens zijn beleefd en afwachtend. Er waren spelers bij AZ die Sugawara in het begin een vreemde snuiter vonden omdat hij soms om je heen bleef hangen zonder iets te vragen. In de Japanse cultuur is het onbeleefd bijvoorbeeld te vragen of je mag meerijden. Dan ging Yuki net zo lang naast je staan, totdat je het zelf aan hem vroeg."

Volgens Heuvingh gaat het nog steeds vaak fout in de begeleiding. "Dat zien we niet, omdat de talenten zó goed zijn dat ze er uiteindelijk toch wel komen. Toch denk ik dat door matige begeleiding zeker vijftien Zlatans het niet hebben gered. Clubs moeten wakker worden: dit is de verborgen transfersom die ze nooit hebben verdiend! Als spelers goed worden begeleid, steken ze beter in hun vel, is hun leefstijl goed en zullen ze beter presteren. Dat kan met de hedendaagse transfersommen zó twee tot drie miljoen euro extra opleveren. Die investering zou ik wel aandurven."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws