'Ajax is geen kampioen, er moet een beslissingswedstrijd tegen AZ komen'

'Ajax is geen kampioen, er moet een beslissingswedstrijd tegen AZ komen'

05-04-2020 11:16 Laatste update: 11:31
379

Ajax en AZ moeten een beslissingswedstrijd om de landstitel gaan spelen. Daarvoor pleit Pierre van Hooijdonk in de YouTube-show Studio Voetbal Live.

Door de coronacrisis en het standpunt van onder meer Ajax, AZ en PSV, lijkt het er steeds meer op dat het seizoen niet afgemaakt gaat worden. Een veelgehoord scenario is dat koploper Ajax dan het groepsticket voor de Champions League pakt. AZ heeft echter evenveel punten. En dat wringt, aldus Van Hooijdonk.

"Je moet een wedstrijd gaan krijgen om de titel", stelt de analist. "Je kan niet zeggen: Ajax is kampioen. Die discussie heb ik ook al met een paar vrienden gevoerd. Die zeggen: Ajax heeft een beter doelsaldo, dat telt. Nee, wacht even. Het doelsaldo telt pas na 34 wedstrijden, als twee clubs een gelijk aantal punten hebben. Want clubs hebben tegen verschillende ploegen twee keer gespeeld. Dat is niet eerlijk."

"Het zou ook moeilijk te verkroppen zijn als we vanaf nu onderling resultaat pakken", aldus Van Hooijdonk. Dat is na de 1-0 in Alkmaar en 0-2 in Amsterdam in het voordeel van AZ. "De optie waarmee je het minste gezeik krijgt, is een beslissingswedstrijd. Dan hoeven die andere ploegen helemaal niet meer in actie te komen."