Viroloog plaatst vraagtekens bij EK 2021: 'Gaat om immuniteit en vaccin'

Viroloog plaatst vraagtekens bij EK 2021: 'Gaat om immuniteit en vaccin'

Gepubliceerd: maandag 20 april 2020 om 21:10ma 20-04-2020 om 21:10

Ab Osterhaus sluit niet uit dat zelfs het EK voetbal in de zomer van 2021 te vroeg kan komen. Volgens de gezaghebbende viroloog kan het eindtoernooi alleen plaatsvinden als het coronavirus tegen die tijd onder controle is.

De speelsteden Bilbao, Rome en München uitten al hun twijfel over de organisatie. De Johan Cruijff Arena hoopt nog wel dat het toernooi naar Amsterdam komt, maar nog niet alle lichten staan op groen. "Het is ook nog te vroeg om daar wat over te zeggen. Het gaat om de zomer van 2021, we zijn nog niet aan de zomer van 2020 toe. Dit is heel vroeg", zegt Osterhaus tegen het Algemeen Dagblad.

Volgens Osterhaus is het al heel moeilijk te zeggen wanneer we weer op normale wijze aan topsport kunnen denken. Dat geldt al helemaal voor een groot toernooi met verplaatsingen door heel Europa. "In algemeenheid kun je wel zeggen dat bij sport heel veel mensen bij elkaar komen. We hebben ook gezien dat bij de verspreiding van het virus zo heel veel infecties zijn ontstaan."

De viroloog doelt onder meer op Champions League-duels als Atalanta Bergamo – Valencia en Liverpool – Atlético Madrid. "Als het gaat om de herstart van sportevenementen gaat het er straks om hoe breed de immuniteit in de bevolking is en of er een vaccin is", besluit hij.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws