Van Marwijk hekelt aanstelling Webb: Ja, ik was niet zo blij met die man

Van Marwijk hekelt aanstelling Webb: "Ja, ik was niet zo blij met die man"

23-04-2020 14:43
70

Het is geen excuus, benadrukt Bert van Marwijk, maar de aanstelling van Howard Webb voor de verloren WK-finale tegen Spanje was nadelig voor het Nederlands elftal. Dat zegt de oud-bondscoach tien jaar na dato.

"Ik dacht voor de finale echt dat we een kans hadden, daar geloofde ik in", blikt Van Marwijk terug in een uitgebreid interview met Voetbal International. "Waar ik niet blij mee was, was de aanstelling van Howard Webb als scheidsrechter. Die had in de eerste ronde Zwitserland-Spanje gefloten. Spanje verloor toen met 1-0 en Webb kreeg na afloop heel Spanje over zich heen omdat hij gemarchandeerd zou hebben. Vanuit je ervaring weet je: dat soort dingen komt later een keer terug."

In de finale heeft dat Oranje parten gespeeld, stelt Van Marwijk. "Ongeveer een minuut voor de goal van Iniesta konden negentigduizend mensen in het stadion zien dat wij een corner moesten krijgen na een vrije trap van Sneijder. Webb gaf 'm niet. En in de aanloop naar de goal van Iniesta werd Eljero Elia net buiten het Spaanse strafschopgebied door twee man onderuitgelopen. Webb liet doorgaan en uit de tegenaanval ontstond uiteindelijk de 0-1. Ja, ik was niet zo blij met die man."

Bij het terugkijken van de WK-finale zag Van Marwijk dat Webb na elke overtreding op Oranje werd omsingeld door 'zeven of acht Spanjaarden'. "De manier waarop ze dat deden was echt irritant. Del Bosque (Spaanse bondscoach, red.) zal ze dat vooraf niet eens meegegeven hebben, dat is een goedzak. Die spelers waren veel geraffineerder. Iedere keer weer lieten ze Webb merken: Jij hebt ons belazerd tegen Zwitserland. (...) Maar laat me duidelijk zijn: ik wil absoluut niets als excuus gebruiken."