UEFA-statement: 'sporting merits' bepalend, Eredivisie lijkt niet te hoeven vrezen

UEFA-statement: 'sporting merits' bepalend, Eredivisie lijkt niet te hoeven vrezen

23-04-2020 16:16 Laatste update: 16:25
102

De UEFA heeft donderdagmiddag een statement naar buiten gebracht met informatie over de Champions League- en Europa League-jaargang 2019/2020. Volgens de Europese voetbalbond zou de stand van de nationale competities bepalend moeten zijn voor de verdeling van de Europese tickets, ook als die niet afgemaakt kunnen worden.

De UEFA blijft erbij dat de competities idealiter 'gewoon' afgerond worden, maar maakt een uitzondering voor landen waar de overheid een streep heeft gezet door het betaald voetbal, zoals premier Mark Rutte dat in Nederland heeft gedaan. Als een landelijke competitie vanwege 'niet-legitieme redenen' niet afgemaakt kan worden, zou de UEFA kunnen besluiten om clubs niet toe te laten: hier lijkt Nederland zich dus geen zorgen over te hoeven maken.

In het geval van de Eredivisie moeten 'sporting merits' de doorslag geven. Hiermee bedoelt men vermoedelijk de plek op de ranglijst en het aantal verzamelde punten. The Times meldde eerder op de dag dat er bij een ongelijk aantal wedstrijden – in Nederland hebben Ajax, AZ, Feyenoord en FC Utrecht  nog één wedstrijd tegoed – het aantal punten door het aantal gespeelde wedstrijden wordt gedeeld. In dat geval blijven Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Willem II ook de top-vijf vormen en valt FC Utrecht als nummer zes buiten de boot.

De Domstedelingen zouden echter de bekerfinale tegen Feyenoord tegoed hebben, maar die eindstrijd zal naar alle waarschijnlijkheid niet gespeeld kunnen worden. De KNVB zal uiteindelijk moeten bepalen wie volgend seizoen Europa in mag.