Brief van KNVB lekt uit: top-vijf Eredivisie verzocht om delen Europese premies

Brief van KNVB lekt uit: top-vijf Eredivisie verzocht om delen Europese premies

24-04-2020 12:15 Laatste update: 12:47
247

De brief van de KNVB voor alle clubs uit het betaald voetbal is vrijdag uitgelekt via De Telegraaf. Naast de drie opties voor de afwikkeling van de Eredivisie en Eerste Divisie vanwege de coronacrisis, wil de voetbalbond de Europese tickets te verdelen op basis van de huidige ranglijst. Ook is er volgens de KNVB een 'zware morele verplichting' voor clubs die Europa in gaan om de premies te delen met andere clubs.

De KNVB heeft de e-mail vrijdag om 10.00 uur verstuurd naar alle clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie. Om 14.30 uur volgt er een conference-call, waarin alle clubs hun zegje kunnen doen, gevolgd door een deadline om 16.30. Dan moet iedereen zijn voorkeur hebben opgegeven voor de manier waarop de competities worden beëindigd. De KNVB zet daarbij al een streep door een Eredivisie met twintig clubs.

In de uitgelekte brief staat ook een passage over de Europese ticketverdeling: Ajax gaat naar de groepsfase van de Champions League en AZ begint in de tweede voorronde van het miljardenbal. Verder krijgt Feyenoord een startbewijs voor het hoofdtoernooi van de Europa League en moeten PSV en Willem II zich via de voorrondes een weg zien te banen naar de poulefase. FC Utrecht, tevens bekerfinalist, blijft daardoor met lege handen achter. KNVB-officials Eric Gudde en Jean Paul Decossaux maken dit voorstel vermoedelijk aan het einde van de dag definitief.

De KNVB deelt verder een advies uit dat clubs die op basis van deze beslissing een Europees ticket krijgen, moreel verplicht zijn om hun Europese premies te delen met de andere clubs. 'Het bestuur betaald voetbal is van mening dat in deze moeilijke tijden voor het Nederlandse (betaald) voetbal eenheid en solidariteit erg belangrijk is', klinkt het.

'Mede om die reden is het bestuur de mening toegedaan dat de betaaldvoetbalorganisaties, die op grond van het besluit van het bestuur betaald voetbal zullen deelnemen aan de Europese clubcompetities, de zware morele verplichting hebben om een gedeelte van de gelden die zij ontvangen in verband met deze deelname, te verdelen onder alle betaaldvoetbalorganisaties.'

Lees de volledige KNVB-brief voor alle clubs hier via De Telegraaf