Update: Driemaal geen scheepsrecht in België: beslissing wéér uitgesteld

Update: Driemaal geen scheepsrecht in België: beslissing wéér uitgesteld

Gepubliceerd: dinsdag 28 april 2020 om 15:38di 28-04-2020 om 15:38

Laatste update: zondag 3 mei 2020 om 18:42zo 03-05-2020 om 18:42

Volgens Mehdi Bayat, voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond en Sporting Charleroi, gaat het nog heel lang duren voordat het Belgische voetbal hervat kan worden. De bondsvoorzitter haalt uit naar clubs, waaronder Antwerp, Anderlecht en RC Genk, die opeens willen doorspelen en het stopzetten van de Jupiler League Pro daarmee dwarszitten.

"Iedereen is het erover eens dat we op dit moment niet kunnen hervatten", zegt Bayat tegen Het Laatste Nieuws. "Toch zijn er nu enkele clubs die, voor hun eigen egoïstische redenen, willen hervatten. Maar dat is technisch onmogelijk. Dom, zelfs. Kijk, achter gesloten deuren spelen, is niet het probleem. Wél de veiligheid voor de mensen die wel in het stadion zijn als er zonder publiek gespeeld wordt."

Bayat denkt dat de testcapaciteit niet voldoende is om weer te kunnen voetballen. "Als we geen risico willen nemen, zullen de profclubs hoe dan ook testen moeten financieren. Dat is onze verantwoordelijkheid. Maar op dit moment is het simpelweg onmogelijk om die testen uit te voeren, want België heeft er de capaciteit nog niet voor. We moeten rekenen op het testen van een honderdtal personen per club, per dag. De spelers, staf, personeel,... Met 23 profclubs, komen we in totaal aan 2300 tests per dag. En die zijn nodig. Je zou niet willen dat een hele ploeg weer in quarantaine moet als er één persoon besmet is", aldus Bayat.

Stemming in België
De Jupiler Pro League is nog altijd niet definitief stilgelegd. Op maandag 4 mei gaat er duidelijkheid geschept worden. In verband met de Europese plaatsen willen Antwerp, Anderlecht en Genk de competitie graag afmaken. Zij kunnen dus een stokje steken voor het stopzetten van de competitie, mits ze nog één club vinden die dat ook wil en bereid is een vuist te maken. Als er een kleine meerderheid (51 procent) is die wil stoppen, dan eindigt de competitie.

Door het faillissement van Lokeren zijn er in totaal nog 44 stemmen. Antwerp (2 stemmen), Anderlecht en Genk (elk 3 stemmen) hebben daar nu 18 procent van in handen. Als zij nog één club vinden die zich bij hun coalitie wil aansluiten, kan de Pro League geen beslissing ten gronde nemen'

Update: Driemaal is geen scheepsrecht in België: maandag zal er tóch geen beslissing worden genomen over het einde van de Jupiler Pro League. Dat meldt Het Laatste Nieuws. 15 mei is de nieuwe richtdatum. Het is de vierde keer dat het besluit wordt uitgesteld, omdat de Nationale Veiligheidsraad nog geen advies heeft uitgegeven.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws