Rozenkrans-onthulling van Sneijder: 'Was een verhaal... Zo maak je ze nóóit meer'

30 april om 23:32

De verslaggevers van het Algemeen Dagblad hadden tijdens het WK van 2010 de tijd van hun leven. De spelers van het Nederlands elftal verleenden in Zuid-Afrika alle medewerking aan de pers: het geven van interviews leek zelfs het belangrijkste verzetje tussen de wedstrijden door.

AD-journalist Sjoerd Mossou dankt toenmalig perschef én de keuze van de organisatie om het Hilton Sandton in Johannesburg te betrekken. "Dat was een vrij saai hotel, in een wijk waar je eigenlijk alleen naar het winkelcentrum kon. De spelers verveelden zich eigenlijk een beetje", blikt hij terug in de Voetbalpodcast van het AD. "Het gevolg was: iedere keer als wij van de pers kwamen, vonden ze dat bijna allemaal gewoon heel erg leuk."

Collega Maarten Wijffels kan het zich ook nog goed herinneren. "Normaal doe je bijna een moord om een keer vijf minuten met een speler te kunnen spreken. Maar toen zeiden we 's ochtends tegen elkaar: jeetjemina, moeten we nou alwéér naar die spelers? Ik heb alles al wel gevraagd aan Sneijder en vijf keer met Van Persie gezeten, mijn kladblokje staat vol. We hadden zoiets van: het mag ook wel eens een dagje niet, hoor. Niet zo erg", lacht hij tien jaar na dato. "Dat is nu ondenkbaar."

Rozenkrans
De rozenkrans van Wesley Sneijder beheerste toen het nieuws in de Nederlandse media. Sneijder stond destijds op het punt om met Yolanthe Cabau van Kasbergen te trouwen en was vanuit het niets gelovig geworden. "Ik zat toen samen met Willem Vissers van De Volkskrant met Sneijder aan tafel, toen hij over die rozenkrans begon. Sneijder begon te vertellen: ja, dan bellen Yolanthe en ik elkaar op, pakken we die rozenkrans erbij, kraaltje voor kraaltje bidden... Wij zaten met glunderende oogjes. Dat was een verhaal, zo maak je ze nóóit meer."