Geen Barcelona, maar gestopt bij FC Utrecht: 'Ten Hag zag het in me zitten'

Geen Barcelona, maar gestopt bij FC Utrecht: 'Ten Hag zag het in me zitten'

03-05-2020 08:05 Laatste update: 10:42
22

Jelle de Lange stond te boek als groot talent bij FC Utrecht en was jeugdinternational, maar hij besloot in de zomer van 2017 te stoppen. De Amsterdammer, die in 2015 als zeventienjarige debuteerde in het eerste elftal van de Domstedelingen, voelde zich niet thuis in het voetbalwereldje.

De inmiddels 22-jarige De Lange had net een vierjarig contract getekend toen hij besloot dat het genoeg was. Dat kwam voor voormalig jeugdtrainer en assistent Sjors Ultee van Utrecht niet als een verrassing. "Jelle is een typische vwo'er", zegt hij tegen Voetbal International. "Iemand die het nieuws volgt, het journaal kijkt, die weet wat er speelt in de wereld. Uiteindelijk trok hij de conclusie dat het voetbal niet bij hem paste. De wereld, de mensen. Heel erg jammer, want hij ging echt een mooie toekomst tegemoet."

"Voor FC Utrecht was Jelle een speler van de buitencategorie, qua talent", vertelt de huidig technisch manager van Fortuna Sittard. "Zo snel als hij zich ontwikkelde, dat was uniek. Als hij dat tempo had volgehouden, was hij bij Barcelona geëindigd. Maar die groei was vast een keer gaan vertragen. Dat Jelle een goede speler voor de top-vijf, -zes van Nederland was geworden, was niet moeilijk te voorspellen."

De Lange stelt dat zijn besluit heel rationeel was. Inmiddels studeert hij politicologie. "De voetballerij heeft natuurlijk heel weinig inhoud. Het wereldje begon me steeds meer tegen te staan." Met oud-ploeggenoot Willem Janssen kon hij wel over andere zaken praten. Dat geldt ook voor zijn goede vriend Carel Eiting. "Net als Sjors Ultee – met wie ik ook nog goed contact heb – is hij iemand met wie ik open over mijn twijfels kon praten", zegt De Lange over de Ajacied. "Carel heeft altijd precies begrepen wat er in mij omging, maar staat er zelf anders in. Hij vindt het wél fijn, die voetbalwereld."

Ook toenmalig FC Utrecht-trainer Erik ten Hag toonde begrip voor zijn besluit. "Hij wist wat voor persoon ik ben. Dat ik alles al goed had doordacht en afgewogen, en zoiets niet als dreigement kwam vertellen. Zo van: Stel mij op, of ik stop. Ik wist dat hij het in me zag zitten. Hij wist dat het geen zin had mij om te praten. Ik kreeg ook veel reacties van mensen die niks van mijn keuze begrepen. Dat was dan maar zo."