Hoek het brein achter Cillessen-plottwist: Hij maakte daarin geen stappen

Hoek het brein achter Cillessen-plottwist: "Hij maakte daarin geen stappen"

Gepubliceerd: zaterdag 23 mei 2020 om 10:57za 23-05-2020 om 10:57

Laatste update: zaterdag 23 mei 2020 om 11:15za 23-05-2020 om 11:15

Louis van Gaal nam op het WK in 2014 het gewaagde besluit om vlak voor de penaltyserie tegen Costa Rica van doelman te wisselen: Tim Krul voor Jasper Cillessen. Maar keeperstrainer Frans Hoek bracht hem op dat idee.

Het verhaal is bekend: Cillessen hield veel ballen tegen, maar stopte nooit een penalty. Om die reden besloot de technische staf om het over een andere boeg te gooien, mocht het zover komen. Het kwam zover: Costa Rica hield Oranje in het Braziliaanse Salvador op 0-0. Daardoor moest Krul van stal worden gehaald. Dat was van tevoren afgesproken. Krul, die niets tegen Cillessen mocht zeggen, stopte twee penalty's.

"Ik ben een assistent, een adviseur", zegt Hoek tegen Sky Sports. "De hoofdtrainer neemt altijd de definitieve beslissing. Maar het wisselen van keeper was logisch vanwege de geschiedenis van Cillessen wat betreft de strafschoppen. Hij maakte daarin geen stappen. De andere keepers, die niet zo goed waren als Cillessen, maakten dat wel."

Hoek vond het dus niet meer dan logisch om Cillessen te vervangen. Zo'n besluit was nog nooit genomen op een eindtoernooi. "Als je de achtergrond kent is het heel logisch. Het is ongebruikelijk, maar dat zou het niet moeten zijn. Het gaat om het vinden van de beste oplossingen voor je team, zodat je de wedstrijd of de penaltyserie kunt winnen. Het gaat om het team, that's it. Je moet niet denken aan wat de buitenwereld gaat zeggen, want zij winnen de wedstrijden niet voor je."

Hoek is niet bang om out of the box te denken en staat open voor andere ideëen. "Ik heb alles geprobeerd dat je je kunt voorstellen", lacht hij.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws