'Verdiend loon' voor Nederlands profvoetbal: 'Als enige nog dik 3 maanden op slot'

'Verdiend loon' voor Nederlands profvoetbal: 'Als enige nog dik 3 maanden op slot'

Gepubliceerd: zaterdag 30 mei 2020 om 08:56za 30-05-2020 om 08:56

Het Nederlandse profvoetbal heeft zichzelf een slechte dienst bewezen, oordeelt Sjoerd Mossou. De columnist van het Algemeen Dagblad zag de clubs over elkaar heen vallen om zo snel mogelijk een punt achter het seizoen te zetten vanwege het coronavirus.

'Zelfs wachten op Mark Rutte en het RIVM was geen optie meer. Verschillende scenario's uitwerken richting de toekomst? De optie 'zomervoetbal' nog even openhouden? Lobbyen voor een uitzonderingspositie voor topsport, zoals in andere landen gebeurde? Onverantwoord! Stoppen nondeju!', blikt Mossou terug in het AD.

Onder meer topclubs Ajax, PSV en AZ wilden niet verder spelen. 'De voetbalwereld zette zich zo voor schut en gooide zo gretig zijn eigen glazen in, dat premier Rutte en het RIVM de boel inderdaad tot 1 september dichtgooiden, zelfs zonder publiek.' Mossou spreekt van een verdiend loon. 'De vermoedelijk enige branche ter wereld die zélf smeekte de boel op slot te gooien, kreeg precies wat hij vroeg.'

Nu blijkt uit onderzoek echter dat het besmettingsrisico bij voetbal zeer laag is. De amateurs en de jeugd mogen eerder beginnen en ook het normale leven komt op gang. 'Alleen het Nederlandse profvoetbal zit nog dik drie maanden (!) volledig op slot. Het abrupt stopzetten van de competitie heeft tot rechtszaken en gezeik geleid. Clubpersoneel werd ontslagen. Een deel van de sponsors wil geld terug. De rechtenhouders FOX Sports en de NOS voelen zich zwaar genaaid.'

'Vrijwel overal in Europa mogen voetballers straks weer voetballen, behalve in Nederland. Het is maar een idee hoor, maar misschien bij de volgende pandemie eerst even nadenken, samen optrekken, kalm de scenario's uitwerken. Dan pas roepen en gillen', besluit Mossou.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Heeft het voetbal zijn eigen glazen ingegooid?

(2634 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws