PSV, RKC, Willem II, NAC en TOP Oss doen mee aan onderzoek: 'Wat kunnen we doen?'

PSV, RKC, Willem II, NAC en TOP Oss doen mee aan onderzoek: 'Wat kunnen we doen?'

Gepubliceerd: maandag 1 juni 2020 om 08:44ma 01-06-2020 om 08:44

Nu de selecties van clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie alweer een aantal weken aan het trainen zijn, wordt er ook gekeken naar hoe er in de toekomst veilig voetbal gespeeld kan worden in Nederland. Vijf Brabantse clubs hebben daarom besloten om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek van het Amphia Ziekenhuis in Breda.

PSV, RKC Waalwijk, Willem II, NAC Breda en TOP Oss doen mee aan het onderzoek. "Je gaat denken: wat kunnen wij in het verlengde van corona doen? Zo kwamen we bij een onderzoek om de spelers te monitoren op een eventuele corona-infectie", geeft Peter Joosten, lid van de medische staf van NAC en orthopedisch chirurg van het Amphia Ziekenhuis aan in gesprek met de NOS

Het onderzoek moet aantonen of een besmette speler het virus tijdens een training of wedstrijd van een andere voetballer heeft gekregen of dat beiden het in hun sociale omgeving hebben opgelopen. "Wat gebeurt er als een groep voetballers steeds meer bij elkaar kruipt om te gaan trainen?", stelt Joosten. "Ons doel is: kijken wat er gebeurt. We weten niet precies wat het effect van corona is op allerlei omstandigheden waarin we verkeren. Wanneer word je besmet, onder welke omstandigheden en wanneer ben je veilig?"

Houvast
Joosten hoopt dat het onderzoek in de toekomst niet alleen bij de vijf Brabantse clubs wordt uitgevoerd, maar bij clubs uit heel Nederland. "Instanties als de GGD zijn denk ik erg aan het zoeken: wat is ons houvast?", aldus Joosten over een mogelijke terugkeer van de voetbalwedstrijden. "We pretenderen niet dat we dat bieden, maar we kunnen argumenten geven om bepaalde beslissingen te nemen."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws