Jeroen Drost: 'Van 0 naar 6000 per maand. En toen Derksen met zijn opmerking'

Jeroen Drost: 'Van 0 naar 6000 per maand. En toen Derksen met zijn opmerking'

13-06-2020 15:40
13

Jeroen Drost werd ooit door Johan Derksen gebombardeerd tot toekomstig linksback van het Nederlands elftal. De inmiddels 33-jarige ex-prof uit Kampen stopte in 2013 echter als prof en voetbalt anno 2020 helemaal niet meer.

Tweelingbroer Henrico Drost zette onlangs een punt achter zijn carrière, Jeroen was er dus al eerder klaar mee. Bij sc Heerenveen gold hij nog als veelbelovend talent. "We gingen bij Heerenveen geld verdienen. Van 0 naar 5000, 6000 euro in de maand. Dat betekende nogal wat en toen kwam Derksen ook nog eens met die opmerking", blikt hij terug in gesprek met de Stentor. Er kwam plotseling een heel wat af op Drost. "Ik had heel veel vrienden. Je kunt toch wel een kaartje regelen voor Ajax? En dat deed ik dan. Ik regelde het niet alleen, ik betaalde het ook nog."

De tweelingbroers konden het echter niet waarmaken bij Heerenveen, mede door een iets te losbandige levensstijl én een gebrek aan begeleiding. "We waren 18 jaar. Een cafébezoek, regelmatig naar het casino. We woonden in Delfstrahuizen - waar niets te doen was - en gingen vaak op stap", aldus de voormalig linksback. "We hebben echt genoten. En inderdaad was er niemand die een beetje toezicht hield. Er was helemaal geen sturing, iedereen liep gewoon in en uit."

Merab Jordania
Jeroen Drost kwam later nog uit voor NEC, Vitesse, FC Zwolle en De Graafschap. Langzaam maar zeker raakte hij het plezier in het voetbal kwijt. "Toen ik bij Vitesse speelde, kwam er in het derde jaar met Merab Jordania een nieuwe eigenaar en met hem allerlei spelers van Barcelona en Chelsea. Het werd allemaal anders. Daarvoor zei trainer John van den Brom dat hij tevreden over mij was. Maar ineens speelde ik niet meer." Een zware blessure in zijn De Graafschap-tijd bleek de druppel. "Ik had ook te maken met een scheiding en zag mijn kinderen weinig. Ik was het plezier helemaal kwijt en heb na een tweede blessure mijn contract ingeleverd."

Nadat hij nog tot 2018 bij de amateurs speelde, is hij inmiddels definitief gestopt als voetballer. De maatschappelijke zorg is nu het werkterrein van de gewezen jeugdinternational.