'Pijnlijk als Onana aangeeft dat een transfer niet doorgaat, omdat hij zwart is'

'Pijnlijk als Onana aangeeft dat een transfer niet doorgaat, omdat hij zwart is'

Gepubliceerd: vrijdag 3 juli 2020 om 09:22vr 03-07-2020 om 09:22

Humberto Tan gaat zich namens de KNVB als voorzitter van de commissie Mijnals inzetten tegen racisme, discriminatie en het gebrek aan inclusiviteit in het prof- en amateurvoetbal. Dat is hard nodig, aldus de presentator.

Tan ziet dat racisme en discriminatie nog veel voorkomen in het voetbal. "Ik schrok ook toen 28 van de 38 aanvoerders uit het betaalde voetbal zeiden dat daar sprake van was", zegt hij tegen De Telegraaf. In de commissie zitten ook onder meer voormalig Oranje-aanvoerder Ruud Gullit, de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, voormalig Oranje-aanvoerster Daphne Koster en voormalig Ajax-commissaris Marjan Olfers.

"Ik vind het heel pijnlijk als Ajax-keeper André Onana aangeeft dat een transfer naar een Italiaanse club niet is doorgegaan, omdat hij zwart is", vervolgt Tan. "Kennelijk is er nog te weinig veranderd, nadat Stanley Menzo als keeper van Lierse SK een banaan naar zich toe kreeg gegooid. En ik weet van een gekleurde speler dat zijn trainer - kortgeleden - zei dat hij zich niet hoefde te schminken voor het Sinterklaasfeest."

En dat zijn niet de enige voorbeelden, meldt Tan. "Als zelfs een Champions League-winnaar als Henk ten Cate in het tv-programma Rondo zegt dat hij vroeger werd geconfronteerd met zogenaamde grappen over zijn huidskleur, maar hij de ballen niet had om daar iets van te zeggen, dan is er werk aan de winkel. Want hoe zit dat dan bij een amateurvoetballertje met veel minder zelfvertrouwen? Uit onderzoek van de KNVB blijkt dat 65 procent van de ondervraagde amateurvoetballers wel eens racisme heeft ervaren of gehoord en gezien"

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws