Xavi: 'Nederland gaf zijn voetbalcultuur op en heeft een oorlog gevoerd'

Xavi: 'Nederland gaf zijn voetbalcultuur op en heeft een oorlog gevoerd'

Gepubliceerd: zaterdag 11 juli 2020 om 11:28za 11-07-2020 om 11:28

Ook in Spaanse media wordt uitgebreid teruggeblikt op de WK-finale van 2010, waarin Andrés Iniesta het Nederlands elftal in het slot van de verlenging in het hart trof en Spanje de wereldtitel bezorgde. Xavi vertelt erover in El Pais.

Het harde spel van Oranje heeft Xavi verbaasd. De mannen van Bert van Marwijk gooiden de beuk erin en speelden een stuk feller dan gebruikelijk. "Zoals veel andere landen gaven ook zij hun voetbalcultuur op tegen Spanje", zegt Xavi. "Ze wilden ons het voetbal onmogelijk maken, in plaats van dat ze hun eigen spel speelden. Ze hebben hun manier van spelen veranderd. Nederland heeft een oorlog gevoerd tegen ons: veel overtredingen, kaarten, onderbrekingen, ze hebben alles gedaan om ons uit ons spel te halen."

Xavi weet nog dat hij nog nooit zo zenuwachtig was voor een wedstrijd. "Ik kon niet eens een dutje doen en bleef de beker maar voor me zien. Ik zei tegen mezelf: we kunnen geen WK-finale verliezen. Er mag geen andere uitkomst zijn. Vanaf het begin was ik ervan overtuigd dat dit ons toernooi was. De druk was maximaal, de hoogste druk in mijn carrière."

"Iedereen had hetzelfde gevoel in het team. Volgens mij gaf Del Bosque (ex-bondscoach Spanje, red.) toe dat hij stond te trillen op zijn benen. De spanning was echt enorm. Ik weet nog dat ik in de verlenging zei: maak alsjeblieft een doelpunt. We kunnen het niet aan laten komen op penalty's."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Oranje had de penalty's gewonnen

(2448 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws