'Cruijff wordt verguisd en moet weg zonder één training te hebben geleid'

'Cruijff wordt verguisd en moet weg zonder één training te hebben geleid'

19-07-2020 13:42
73

De kans is groot dat er op korte termijn een einde komt aan het dienstverband van Jordi Cruijff als bondscoach van Ecuador. In het Zuid-Amerikaanse land is men klaar met de zoon van Johan Cruijff, die na zijn aanstelling in januari 2020 nog geen training leidde.

Inmiddels is Cruijff 187 dagen bondscoach van Ecuador, maar gedurende die periode leidde hij nog geen enkele training of interland. Wel werd hij gewoon doorbetaald: Cruijff streek het afgelopen halfjaar bijna 800 duizend euro op. Inmiddels is het einde van de samenwerking in zicht, meldt de pers in Ecuador.

Cruijff tekende in januari van dit jaar een driejarig contract bij Ecuador met als doel het land naar het WK 2022 in Qatar te leiden. Meteen werden er vraagtekens gezet bij de toewijding van de 46-jarige Nederlander, die te veel in het buitenland zou zitten. Na de uitbraak van het coronavirus in Zuid-Amerika pakte hij het vliegtuig naar zijn familie in Spanje: volgens bronnen binnen de voetbalbond van Ecuador gebeurde dat zonder officiële toestemming.

In de tussentijd begon Cruijff aan twee nieuwe klussen in Spanje, waar hij als analist bij El Larguero en columnist bij Diario SPORT aan de slag ging. Bovendien flirtte Cruijff met een terugkeer naar FC Barcelona. Xavi wil de Nederlander als technisch directeur als hij terugkeert naar Camp Nou.

Deze week ontspoorde de samenwerking tussen Cruijff en Ecuador definitief. Op 17 juli werd hij in Ecuador verwacht, maar hij stapte niet op het vliegtuig omdat hij zich 'onterecht bekritiseerd en niet beschermd' voelt in het land. Bondsvoorzitter Francisco Egas, één van zijn laatste bondgenoten in Ecuador, heeft Cruijff nu gevraagd te vertrekken.