Belgische coach ontslagen in Tanzania: trainer noemt eigen fans 'honden en apen'

Belgische coach ontslagen in Tanzania: trainer noemt eigen fans 'honden en apen'

27-07-2020 20:30 Laatste update: 20:31
88

De naam Luc Eymael zal bij velen niet meteen bekend voorkomen, maar de Belgische trainer was tot voor kort trainer van de Tanzaniaanse topclub Young Africans. Tot voor kort dus, want maandag is hij door de club ontslagen na racistische opmerkingen.

RTBF doet het opmerkelijke verhaal van Eymael uit de doeken. Nadat de spelers van Young Africans zich verzekerden van de tweede plek in de Tanzaniaanse competitie, ging hij zelf zwaar over de schreef, nota bene tijdens de officiële persconferentie. In eerste instantie beschuldigde hij de voetbalbond ervan grote concurrent FC Simba te bevoordelen. Dat bleek echter nog maar het begin.

Nadien ging Eymael pas helemaal door het lint met enkele racistische uitspraken. "Het bevalt me niet, hier in Tanzania", stak hij van wal. "Jullie zijn niet ontwikkeld. Het doet me walgen. Ik heb geen auto, geen internet... De fans kennen niets van voetbal. Zij zijn zoals apen en honden wanneer ze roepen."

Dat zulke uitspraken niet door de beugel kunnen, staat buiten kijf. Young Africans reageerde alvast door Eymael onmiddellijk op straat te zetten. Of er nog verdere sancties zullen volgen is nog niet duidelijk.