Bayern München speelt met hulpeloos FC Barcelona en wint met 2-8

Bayern München speelt met hulpeloos FC Barcelona en wint met 2-8

14-08-2020 22:47 Laatste update: 22:55
316

FC Barcelona is vrijdagavond op extreem pijnlijke wijze uit de Champions League gekegeld. Bayern München liet in het Estádio da Luz van Benfica helemaal niets heel van de Spaanse ploeg van Frenkie de Jong. Het werd een totale vernedering: 2-8.

Bayern was op voorhand overduidelijk de favoriet en dus zal de overwinning niet als een verrassing aankomen. Quique Setién probeerde het dynamische Bayern München aan te pakken door het middenveld te verstevigen. Dat ging ten koste van Antoine Griezmann en Ivan Rakitic. De Jong startte wel.

De wedstrijd barstte vrijwel direct uit z'n voegen nadat Thomas Müller al razendsnel 0-1 maakte voor Bayern. Na knap combinatiespel passeerde hij Marc-André Ter Stegen. De gelijkmaker van Barcelona liet niet lang op zich wachten, maar was niet van Spaanse makelij. Linksback David Alaba schatte een voorzet vanaf links verkeerd in en schoot de bal achter z'n eigen doelman. Er waren pas zes minuten gespeeld.

Het beloofde een zenuwslopende kwartfinale te worden, maar na wat kansen van Lionel Messi (een keer de paal) was het Bayern dat Barcelona volledig wegspeelde , degradeerde en voetballes gaf. Ivan Perisic maakte na 21 minuten 1-2 en Serge Gnabry zette de 1-3 op het scorebord. Aan beide goals ging defensief geklungel vooraf. Toen Müller na 31 minuten ook nog 1-4 maakte, was het definitief gedaan. De kwartfinale in de Champions League had opvallend veel weg van Brazilië - Duitsland, de halve finale van het WK 2014 waarin Duitsland gastland Brazilië kleineerde. Ook daar eiste Müller een hoofdrol op.

Barcelona was volledig gedesoriënteerd door het effectieve Bayern München en kon ook niet rekenen op de doorgaans betrouwbare Ter Stegen, die fout na fout maakte, maar zijn ploeg ook een paar keer op de been hield. Hij voorkwam voor de rust 1-5 en 1-6. Barcelona liet zelf de tanden niet meer zien. 

De rust gaf Setién de gelegenheid om een schokeffect teweeg te brengen. Hij bracht Griezmann voor Sergi Roberto, maar dat leverde niet veel op. Bayern denderde doodleuk door, maar vergat aan de score te werken. De wedstrijd leek na de 2-4 van Luís Suárez, die daarvoor flirtte met rood, nog enigszins spannend te worden, maar de Duitse recordkampioen maakte razendsnel korte metten met de Spaanse hoop. Joshua Kimmich maakte na ruim een uur 2-5, waar een geweldige actie van goudhaantje Alphonso Davies aan vooraf ging. Hij zette Nelson Semedo voor schut met een vlugge voetbeweging, tekenend voor de verhoudingen tussen de twee Europese grootmachten.

Het enige dat nog aan de wedstrijd ontbrak was een goal van topscorer Robert Lewandowski, die kort voor tijd ook nog een doelpunt meepikte. Philippe Coutinho maakte de vernedering vervolgens helemaal compleet met de 2-7 en de 2-8 (!). De beschamende uitschakeling van Barcelona zal voer zijn voor de Spaanse media en gaat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de positie van Setién, die al weken op de schopstoel zit in Catalonië. Het speculeren over een opvolger is al een tijdje in volle gang.