'Nieuws voor Ihattaren en El Ghazi: switch nationale elftal in toekomst mogelijk'

'Nieuws voor Ihattaren en El Ghazi: switch nationale elftal in toekomst mogelijk'

03-09-2020 07:35
123

Een opvallende versoepeling van de regels bij de FIFA. Spelers met een dubbel paspoort mogen voor hun 21e verjaardag binnenkort drie officiële wedstrijden spelen voor een nationaal elftal en daarna alsnog de keuze maken voor een ander land.

Dat meldt Voetbal International. De FIFA komt met dit besluit, omdat spelers met een dubbele nationaliteit vaak al op jonge leeftijd selecteerd worden en hun debuut maken, zodat ze in de toekomst niet meer voor het andere land kunnen kiezen. Vaak blijkt een speler uiteindelijk toch niet goed genoeg, maar kan hij vervolgens niet meer overstappen naar het nationale elftal van het andere land.

Deze nieuwe regel heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld Mohamed Ihattaren. De PSV-middenvelder heeft gekozen voor Oranje, maar mocht hij in de toekomst niet aan spelen toekomen bij het Nederlands elftal, kan hij alsnog voor Marokko kiezen. De nieuwe regel is ook goed nieuws voor Anwar El Ghazi: hij speelde in 2015 twee interlands voor Oranje, maar daar bleef het bij. Hij zou, wanneer de nieuwe regel wordt ingevoerd door de FIFA, alsnog voor Marokko kunnen kiezen.

Wel heeft de FIFA een aantal regels opgesteld. Er moet minstens drie jaar tussen de interland voor het ene land en het debuut voor het nieuwe land zitten. Er wordt over het voorstel gestemd tijdens het jaarcongres van de FIFA op 18 september. Het lijkt slechts een formaliteit: het overgrote deel van de voorstellen wordt aangenomen.