'Begrijp Ajax wel, maar was kans Afrikaanse voetballers om Europese stap te maken'

'Begrijp Ajax wel, maar was kans Afrikaanse voetballers om Europese stap te maken'

02-10-2020 09:02
27

Na een lange samenwerking heeft Ajax besloten de stekker uit het project Ajax Cape Town te trekken. Steven Pienaar was een van de spelers die door Ajax opgehaald werd in Zuid-Afrika, gestald werd bij Ajax Cape Town en uiteindelijk furore maakte in Amsterdam.

"Ik vind het heel erg jammer. Ik begrijp Ajax wel, maar voor veel talentvolle Afrikaanse voetballers was het de kans om een mooie stap te maken naar Europa", reageert Pienaar in gesprek met de NOS op de keuze om de samenwerking met Ajax Cape Town stop te zetten.

De middenvelder speelde zelf een tijd bij de club, nadat hij door Ajax ontdekt werd. "Ik zat op de Football School of Excellence, in Johannesburg. Ik kreeg daar te horen dat ik, met mijn moeder, op gesprek mocht komen bij Ajax. In Nederland! Scout Cavin Johnson had mij ontdekt", aldus Pienaar. "In die tijd was net de samenwerking met Ajax Cape Town in gang gezet en het leek Hans Westerhof, het hoofd opleidingen van Ajax in die tijd, een goed idee om mij ervaring te laten opdoen in Zuid-Afrika."

Pienaar kon ook naar de Zuid-Afrikaanse topclub Orlando Pirates, maar sloeg die aanbieding op advies van Westerhof af. "Omdat ik bij Ajax Cape Town de kans groter achtte dat ik in Europa terecht zou komen", is het simpele antwoord van Pienaar.