Boer: Niet voor niets een 1 op onze rug: anders stond er wel een 0 achter

Boer: "Niet voor niets een 1 op onze rug: anders stond er wel een 0 achter"

03-11-2020 16:45
8

Diederik Boer keepte achttien seizoenen lang in het betaald voetbal en is anno 2020 keeperstrainer in de jeugdopleiding van PEC Zwolle. De in Emmeloord geboren ex-doelman vindt dat er bij het opleiden van keepers te veel nadruk ligt op meevoetballen en te weinig op communicatie.

De 'meevoetballende keeper' is één van de belangrijkste voetbaltrends van 2020 geworden: ook bij PEC ligt het accent op voetballende kwaliteiten, stelt Boer vast. "Soms lijkt het alsof we ten koste van alles willen opbouwen, met alle gevolgen van dien. Dat probeer ik eruit te krijgen", laat hij weten aan de PEC-kanalen. "Als je een bal kort kunt inspelen moet je dat doen, maar kan het niet, dan is het helemaal geen schande om lang te spelen. Dat probeer ik eruit te krijgen."

De oud-keeper van PEC en Ajax spreekt uit eigen ervaring. "Ik had het ook vaak hoor, dat ik ging wachten tot er een speler vrij kwam en dat ik soms een noodhandeling moest doen zoals een man uitkappen." Betrouwbaarheid blijft echter de eerste prioriteit, vindt Boer. "We blijven wel keepers en hebben niet voor niets een 1 op onze rug. Anders stond er wel een 0 achter."

Boer drukt zijn leerlingen ook op het hart om zo veel mogelijk te coachen. "Je staat er om doelpunten te voorkomen, dat kan ook met coachen. Dat mis ik wel eens. In de jeugd is het soms veel te stil. Door middel van praten kun je heel veel voor zijn. Jonge keepers moeten zorgen dat het een automatisme wordt."