Ajax op rapport: Neres en Gravenberch uitblinkers, drie keer minimale voldoende

Ajax op rapport: Neres en Gravenberch uitblinkers, drie keer minimale voldoende

Gepubliceerd: woensdag 25 november 2020 om 22:50wo 25-11-2020 om 22:50

Laatste update: donderdag 26 november 2020 om 07:24do 26-11-2020 om 07:24

Vier wedstrijden, zeven punten: Ajax heeft na de thuiswedstrijd tegen FC Midtjylland nog altijd zicht op overwintering in de Champions League. Dankzij treffers van Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui, David Neres en een benutte strafschop van Awer Mabil werd het 3-1 in Amsterdam. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Andre Onana – 7: "Moeilijke bal!", wordt er geroepen bij elke amateurkeeper die een halfhoge, stuiterende bal op zich af krijgt. Onana gaf echter geen krimp toen hij precies zo'n bal moest verwerken en leverde hem ijskoud af aan Mazraoui. Verder hoefde hij maar een paar keer te bewijzen dat hij een topkeeper is: wat Onana moest doen, deed hij met verve. Het lukte hem zelfs nog bijna om de penalty van Mabil te stoppen.

Noussair Mazraoui – 6,5: Kort na rust ging hij maar eens kijken of er aan de overkant iets te doen was. Mazraoui's aanname en afronding, collega Traoré zal er ongetwijfeld met bewondering naar hebben gekeken... Verdedigend was het iets minder: wanneer de tegenstander gevaar stichtte, deed het dat meestal via zijn flank.

Perr Schuurs – 7,5: De Limburger herpakte zich na een onzeker optreden in Denemarken: overtuigend in de duels en een meerwaarde in de opbouw. Zijn tackle aan de zijlijn na een half uurtje spelen, het is de droom van elke verdediger.

Daley Blind – 7: In Herning werd hij bij vlagen onder de voet gelopen op het middenveld, in Amsterdam mocht Blind weer van achteruit de lijnen uitzetten. In het pure verdedigen blijft hij kwetsbaar, maar qua timing, positionering en inzicht heeft Ajax geen betere. Het is dan ook te hopen dat zijn blessure niet ernstig blijkt te zijn.

Nicolás Tagliafico – 6,5: Oude Heerenveen-bekende Anders Dreyer was tijdens de vorige wedstrijd de gevaarlijkste man van FC Midtjylland, maar kwam ditmaal weinig in het stuk voor. Hij had het even moeilijk tijdens de minuut stilte voor zijn illustere landgenoot Diego Maradona, maar zette de knop om en verdedigde zijn linkerflank als een terriër.

Davy Klaassen – 5,5: Was ook niet honderd procent fit, maar kon zijn indrukwekkende vorm van de voorbije weken niet doortrekken. Klaassen speelde misschien wel zijn minste wedstrijd sinds hij terugkeerde op het oude nest. "Het is allemaal wat te snel gegaan, hij heeft een klein terugslagje", concludeerde Wim Kieft halverwege. Na een uur spelen werd hij naar de kant gehaald.

Zakaria Labyad – 6: Erik ten Hag liet hem ooit opbloeien bij FC Utrecht, haalde hem naar Amsterdam en gunt hem ook bij Ajax de nodige speeltijd. Heeft Labyad in deze wedstrijd het gelijk van zijn trainer bewezen? Ja en nee. De nummer tien viel niet uit de toon in het positiespel en schuwde ook het vuile werk niet. Hij miste voor rust echter een nauwelijks te missen kans en oogde besluiteloos toen hij even later recht op doelman Jesper Hansen af kon.

Ryan Gravenberch – 8: Techniek, fysieke kracht, dynamiek: hij heeft alles wat een moderne middenvelder nodig heeft. Aan zijn rendement moet hij nog werken, gaf hij dinsdag tijdens de persconferentie toe: en dan één dag later zo'n weergaloos doelpunt maken... Nog steeds pas achttien en zijn negentiende verjaardag is pas in mei. Het blijft ongelooflijk hoe makkelijk Gravenberch meedraait met dit Ajax.

David Neres – 8,5: Na zijn langverwachte goal tegen Heracles Almelo was er een last van zijn schouders gevallen. Tegen FC Midtjylland had hij er duidelijk zin in. Een paar slordigheidjes links en rechts, maar Neres was toch echt de grote roerganger van Ajax. Zijn 3-0 na rust was de gepaste kroon op een bevlogen optreden.

Lassina Traoré – 5,5: Dat hij vanuit de tweede lijn over schoot via de lat, kan een keer gebeuren. Neemt echter niet weg dat hij binnen een half uur drie dotten van kansen kreeg, waarvan er minstens één had moeten zitten. "Hij gaat steeds meer als een Ajax-spits spelen", liet commentator Wytse van der Goot zich ontvallen, na een prima kaats van Traoré. Hij deed inderdaad nuttig werk in aanloop naar de 3-0 van Neres. Maar een spits wordt toch echt afgerekend op zijn doelpunten...

Dusan Tadic – 7,5: In Denemarken was hij als centrumspits dé man, met een doelpunt en een assist. In Amsterdam viel hij aanvankelijk niet zo op als linksbuiten, maar na rust meldde Tadic zich in de as. De oogst tussen minuut 46 en 49: één assist op Gravenberch en één op Mazraoui. Zeker als het op goals en beslissende passes aankomt, kan Ajax altijd weer op zijn captain terugvallen.

Invallers

Lisandro Martínez – 6: Viel na ruim een uur spelen in voor Blind. De wedstrijd was toen in feite al gespeeld: de defensie met Martínez moest nog één strafschop toestaan, maar kwam niet serieus in de problemen.

Edson Álvarez – 5,5: Kwam tegelijkertijd binnen de lijnen voor Klaassen. Viel niet op tijdens het restant van de wedstrijd.

Sean Klaiber – x: Maakte vlak na de 3-1 van Mabil zijn opwachting als vervanger van Mazraoui. Speelde te kort voor een beoordeling.

Quincy Promes – x: Loste tegelijkertijd Labyad af en speelde ook te kort voor een beoordeling.

Jurgen Ekkelenkamp – x: Kwam in de blessuretijd in het veld voor Neres. Speelde te kort voor een beoordeling.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws