KNVB doet dringend beroep op overheid: 'Zwaard van Damocles boven 't hoofd'

KNVB doet dringend beroep op overheid: 'Zwaard van Damocles boven 't hoofd'

Gepubliceerd: zaterdag 28 november 2020 om 09:19za 28-11-2020 om 09:19

De KNVB dringt aan op een snelle terugkeer van publiek bij de duels in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. De bond doet zaterdag in een statement een beroep op het kabinet om daar toestemming voor te geven. 

'Voetballen zonder publiek kost het betaald voetbal honderden miljoenen euro's. Trouwe stadionbezoekers en sponsors hebben het leed voor deze bedrijfstak tot nu toe voor een groot deel verzacht, maar ook in deze sector is snel perspectief nodig om straks uit de coronacrisis te kunnen komen', zo opent de KNVB.

Volgens de bond lopen de clubs in totaal tweehonderd miljoen euro mis door de coronamaatregelen. Eerder werd nog uitgegaan van een verlies van maximaal 331 miljoen, uitgaande van een heel seizoen zonder publiek. 'Zonder stadionbezoeken valt bij de clubs abrupt zo'n zestig procent van de omzet weg. Het inkomstenverlies voor de clubs is tot nu toe lager uitgevallen dan die maximale raming dankzij vooral de loyaliteit van de sponsoren en de stadionbezoekers.'

"Dat is echter geen vangnet of garantie dat de clubs niet in de financiële gevarenzone komen", waarschuwt KNVB-directeur Eric Gudde, die zich afvraagt of fans ook komend seizoen hun seizoenkaart verlengen. "Bovendien bestaat bij sommige clubs de kans dat seizoenkaarthouders aan het eind van dit seizoen nog hun geld terugvragen als ze te weinig wedstrijden hebben kunnen bezoeken. Daarmee hebben die clubs gedurende de rest van dit seizoen het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen: een hoger verlies kan voor hen dan alsnog realiteit worden."

Gudde doet dan ook een dringend beroep op de overheid om zo snel mogelijk fans toe te laten tot de stadions. Volgens de KNVB hebben de wedstrijden die aan het begin van het seizoen met publiek werden gespeeld niet tot problemen geleid en is voor zo ver bekend niemand in een stadion besmet geraakt met het coronavirus. Als de huidige situatie nog lang duurt, vreest de bond dat clubs daadwerkelijk gaan omvallen.

"Januari is voor ons een hele belangrijke maand. We hopen dan echt weer beperkt aantallen toeschouwers te mogen toelaten want als dit nog veel langer gaat duren, dan zal vroeg of laat de schade voor clubs alsnog te hoog oplopen. Niemand schiet er iets mee op als deze clubs omvallen en in Den Haag hun hand moeten ophouden", aldus Gudde.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws